České Budějovice: Stromy na náměstí zvládnou i zimu

14.07.2022 16:59 | Tisková zpráva

Náměstí Přemysla Otakara II. zdobí od konce června šestnáct nových stromů svitele latnatého. Jejich umístění zvedlo vlnu zájmu veřejnosti. Dotazy občanů na sociálních sítích se týkají většinou jejich umístění v květináčích a výběru druhu stromů.

České Budějovice: Stromy na náměstí zvládnou i zimu
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Po zkušenostech z předchozích let, kdy byly stromy v kontejnerech na náměstí, ale nijak neprosperovaly, jsme opatrní už i při konzultacích s odborníky. Proto jsme věnovali velkou pozornost výběru druhu, květináče i vlastnímu umístění. Museli jsme zohlednit vyjádření památkářů, architektů i život na náměstí během roku, kdy se tady koná řada akcí. Stromy jsou umístěny mimo historickou dlažbu a díky kontejnerům je umožněno jejich případné přemístění. Hledáme nejvhodnější místo, i pro zachování jedinečnosti a architektonické čistoty historického náměstí,“ přiblížil náměstek primátora Ivo Moravec.

Stromy budou stát na náměstí celoročně. Stěny jejich květináčů jsou totiž opatřeny tepelnou izolací proti přehřívání a promrzání. Jsou kotveny v kontejneru tak, aby se nevyvrátily až povyrostou, ani při větším větru. Dendrolog překontroloval jejich kotvení bezprostředně po výsadbě a pod průběžnou kontrolou budou v podstatě permanentně. Pod stromy jsou navíc vysazeny trvalky, které budou nejen zvyšovat atraktivitu květináčů, ale snižovat i odpar vody ze země v květináči.

„Usazení stromů do země by souviselo s časově a finančně mnohem náročnějšími stavebními úpravami. Pro zakořenění potřebují dostatečný prostor a přísun vody, přitom samozřejmě nesmí být narušena historická dlažba. Navíc je nutné zohlednit fakt, že v zimě je náměstí ošetřováno posypovou solí, což by stromům ubližovalo,“ řekl Ivo Moravec.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25317 lidí

„Svitel latnatý, třeba na rozdíl od lípy, zvládá lépe extrémní klimatické podmínky. Pokud je teplota vzduchu v létě v Budějovicích kolem 25 oC, na náměstí se pohybuje kolem 40 oC. Lípa potřebuje vlhké a živné půdy. Její jemné listy na takovýchto stanovištích zasychají. Naopak, vícekmenné stromy, které jsou nyní na náměstí, se ve výsadbách objevují stále častěji, a to jak ve veřejných prostorech, tak i v soukromých zahradách. Dobře a zajímavě vypadají a navíc jsou schopny díky několikanásobně většímu počtu jemných větviček poskytnout stín dřív, než by tomu bylo u jednokmenného stromu. Spodní větve budou udržovány tak, aby bylo možné kolem nich bezpečně projít, střední a horní větve budou ponechány růstu, aby vytvořily hustou korunu a žádaný stín,“ vysvětluje zahradní architektka Lenka Marcínová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …