České Budějovice: Unie podpořila život na českobudějovickém sídlišti

22.02.2019 21:49

Evropská unie významně přispěla ke zkulturnění života na sídlišti Máj – jedné z největších obytných lokalit v Českých Budějovicích. Díky podpoře z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad došlo v letech 2010 až 2013 k rozsáhlé regeneraci sídliště, na jejímž konci byly upravené vycházkové cesty, nová zeleň, dětská hřiště i parkovací místa.

České Budějovice: Unie podpořila život na českobudějovickém sídlišti
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Sídliště bylo nejen díky svému stáří zchátralé a části veřejných prostranství byly dožité. Mezi hlavní problémy před regenerací patřily nevyhovující vzhled a vybavenost veřejných prostranství, nedostatek veřejné zeleně, nedostatek veřejných rekreačních ploch, nízký počet parkovacích míst, nedostatek vybavených a bezpečných cyklostezek a komunikací pro pěší. Realizace projektu představovala regeneraci, respektive zhodnocení sídliště z estetického a funkčního hlediska. Projektem se zlepšil stav veřejného prostranství a stav objektů občanské vybavenosti. Tím se zvýšila kvalita bydlení a života na sídlišti,“ uvedl Petr Podhola, místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Sídliště bylo regenerováno ve dvou etapách: v letech 2010 – 2011 jižní část, na kterou město získalo z ROP Jihozápad dotaci ve výši téměř 44 milionů korun, a v letech 2012 – 2013 východní část s dotací téměř 22 milionů korun. „Díky financím Evropské unie vzniklo z původního sídliště čtvrťové centrum s plochami městské zeleně, se samostatnými cyklistickými trasami, které navazují na městský systém, dětskými hřišti a parkovacími stáními,“ řekla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Před regenerací bylo území Máje citelně ovlivněné hromadnou bytovou výstavbou. Díky projektu se prostředí zkulturnilo a přirozeně napojilo na příměstské lesy k Branišovu a na Vrbenské rybníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…