České Budějovice: Ve Větrné se děti učí také odpočívat

06.11.2018 9:16

Výraz „umění odpočívat“ nabírá v současné uspěchané době na stále větším významu. Ukazuje se totiž, že lidé odpočívat neumí. Únava a přetížení způsobuje stres a ten pak často i velmi závažné zdravotní problémy.

České Budějovice: Ve Větrné se děti učí také odpočívat
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Zrychlený životní styl dospělých se pak přenáší z rodičů i na děti. V českobudějovické Mateřské škole Větrná se proto již zcela cíleně děti odpočívat učí.

„Vládne nám přemíra stimulů, nepřetržitý tok informací a neustálý pocit nestíhání. Na správný odpočinek, který je důležitý pro správný vývoj dětí i obranyschopnosti organizmu, nezbývá čas. Neumíme vypnout a vnitřní rovnováha nemá možnost se obnovit. Vidíme to i na dětech, které k nám přicházejí přepodnětované a neschopné odpočívat,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

Mateřinka ve Větrné ulici, která je umístěna v klidné lokalitě dvou velkých českobudějovických sídlišť Máj a Šumava, je známá mimo jiné svým velmi aktivním přístupem k zavádění nových metod výchovy a péče o nejmenší děti. Vychází přitom z doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a směřuje mimo jiné k získání certifikátu pro zařazení do národní sítě Škol podporujících zdraví (ŠPZ). Není proto překvapením, že do svého vzdělávacího programu zařadila i zdravý odpočinek.

Jak ovšem děti přesycené podněty po dopolední aktivní výuce zklidnit? Pomohla znalost nových technologií a novinek ve zdělávání. Jako součást naplňování programu Škol podporujících zdraví pořídila MŠ Větrná nový snap projektor, který vznikl jako pomůcka pro osoby se speciálními potřebami a je využíván při Snoezelen therapy pro rozvoj smyslového vnímání, k relaxaci a odpočinku.

Příprava na specifika péče o dvouleté děti

„Promítáním dokážeme navodit uklidňující atmosféru a vytvořit prostředí džungle, vesmíru nebo hlubin moře. Dáváme jim tak možnost uvolnit se a nerušeně se ponořit do svých představ a fantazii. Obraz promítaný na stěnu či strop podbarvujeme zvukem. Nově jsme přidali také aromaterapii, která příznivě ovlivňuje zdraví dětí a je účinnou prevencí mnoha onemocnění“ konstatovala Finková.

Mateřská škola Větrná v Českých Budějovicích je v současné době díky spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci jediným jihočeským vzdělávacím centrem, jež v rámci společného projektu, podpořeného Evropskou unií, připravuje učitelky mateřských škol na specifika péče o dvouleté děti. Program byl zahájen v červnu a potrvá do ledna příštího roku.

Snoezelen slouží k relaxaci, zklidnění, k rozvoji verbální i neverbální komunikace, ke stimulaci smyslů, k odbourávání rizikových projevů jedince, posílení schopnosti adaptace, socializace, ke snížení poruch chování, pozornosti, nesoustředěnosti, k odbourávání impulzivity, k podpoře kognitivní a emocionální složky osobnosti, přináší nové zážitky a zkušenosti. (Vitásková, Fajmonová 2006)

Mateřská škola Větrná, osmitřídní předškolní zařízení s celkovou kapacitou 192 dětí, je umístěna mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Šumava a Máj. Areál se skládá ze šesti pavilonů propojených prostornou spojovací chodbou.
Školka má vlastní rozsáhlou zahradu, která je díky výhodné poloze prosta jakéhokoliv hluku a zplodin z výfukových plynů aut. Zajišťuje tak prostor pro aktivní odpočinek i klidovou relaxaci. Je vybavena množstvím dřevěného zahradního herního zařízení, které škola průběžně doplňuje o nové, moderní prvky. Součástí školy je vlastní školní jídelna. Ta je průběžně modernizována tak, aby splňovala předepsané náročné hygienické normy Evropské unie a splňovala požadavky na přípravu kvalitní a zdravé stravy.
Škola pracuje podle vlastního Školního vzdělávacího programu, vycházejícího z Rámcového vzdělávacího programu pro MŠ podle Školského zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…