České Budějovice: Vrať se živý, píšou děti na zákopové svíčky

18.12.2022 6:27 | Tisková zpráva

Místo těšení se na blížící se vánoční svátky vyrábějí uprchlíci z Ukrajiny zákopové svíčky pro vojáky. V komunitním centru Nadija v českobudějovické Bezdrevské ulici jich zatím vyrobili přes 270.

České Budějovice: Vrať se živý, píšou děti na zákopové svíčky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Českých Budějovicích

Chtějí tak podpořit vojáky ve své domovině a pomoci jim lépe přečkat mrazivé počasí. Ve městech nejde elektřina, plyn, neteče voda. Ukrajinci si proto pomáhají, jak mohou. Svíčky vyrábějí kromě dospělých i děti. Některé zdobí obrázky i psanými vzkazy, například Vrať se živý nebo Ukrajinská armáda je nejsilnější.

Návod na výrobu zákopové svíčky je úplně jednoduchý. Poslouží větší plechovka, vroubkovaný karton, svíčky nebo parafín. Pokud mají občané možnost, dobrovolníci v KC Nadija by uvítali další parafín na výrobu. I takováto celkem malá svíčka může být pro ukrajinskou armádu velkým pomocníkem. Hoří až pět hodin a dá se použít opakovaně. Vojáci si tak ohřejí jídlo a nad jejím plamenem se i zahřejí. Ještě do konce roku je dobrovolníci odvezou na Ukrajinu.

„Místo toho, aby si děti hrály a užívaly bezstarostné chvíle, podílejí se vlastně tímto způsobem na domobraně. Jsou tisíce kilometrů od svých domovů a pomáhají na dálku svým dědům, tátům i bratrům. Je to opravdu velmi smutné,“ říká primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…