Český Krumlov: Meandru řeky Vltavy se dočkal oživení

27.06.2015 12:37

Městu Český Krumlov se v období let 2001-2015 podařilo znovuoživit dlouhodobě opomíjenou historickou část města - území jižního meandru řeky Vltavy. Komplexní revitalizace území sestávající z mnoha dílčích projektů byla a je i nadále postupně realizována městem Český Krumlov a městskou obchodní společností Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o. (dále ČKRF). Je výsledkem intenzivní činnosti úzkého týmu kvalifikovaných pracovníků, jejich partnerů a erudovaných dodavatelů. 15 let trvající práce na revitalizaci této lokality s sebou přinesly řadu projektů s náklady v celkové výši téměř 89 miliónů Kč. Z toho 51 miliónů Kč bylo hrazeno z dotací ze státního rozpočtu, Evropské unie i ze soukromých zdrojů.

Český Krumlov: Meandru řeky Vltavy se dočkal oživení
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Příběh jižního meandru

Na atraktivitě historické části Českého Krumlova má zásadní podíl jeho malebné rozložení ve smyčkách tří vltavských meandrů. Jižní meandr leží zdánlivě trochu stranou od obecně známých a turisticky hojně využívaných komunikačních „tepen" středověkého centra města. Na poměrně malé ploše pozvolna zastavované od 16. století však soustřeďuje kromě renesančních a barokních domů hned několik významných památek, které svou zásadní roli v životě města sehrály především v závěru 19. a v první polovině 20. století. Jedná se o Fotoateliér Seidel, židovskou Synagogu, zahradní domek - Egon Schiele Atelier a území městského parku. Revitalizací jižního meandru tak dochází k oživení již dávno zapomenutých zákoutí Českého Krumlova a příběhů zdejších památek.

Fotoateliér Seidel je spojen se životem kronikáře Šumavy - legendárním fotografem Josefem Seidelem. V roce 1905 si pro svůj rozvíjející se podnik nechal postavit secesní novostavbu s proskleným ateliérem. Dům byl potom svědkem velkého rozkvětu Seidelovy fotografické firmy, která se stala nejmodernějším podnikem svého druhu v Čechách, a zároveň nejlepších let dvou generací jeho rodiny. Byl ale i mementem zmaru a rozpadu za 2. světové války a v čase následného komunismu. Temná období přečkal sice zpustlý, přesto však jakoby zázrakem dochovaný, včetně kompletního inventáře a fotografického díla nesmírné hodnoty. Na počátku nového tisíciletí získal pozornost města a ČKRF, který se po několikaletém úsilí nakonec stal vlastníkem objektu, a zahájil tak nákladnou a pečlivou rekonstrukci.

Neméně poutavý příběh napsala nedaleká židovská Synagoga, která byla pro místní Židovskou obec vystavěna v roce 1909 podnikatelem Ignácem Spirem. Svůj účel plnila jen do obsazení Sudet v r. 1938. Její další osud byl velmi dramatický. Po válce sloužila jako křesťanský kostel pro vojáky americké armády, v letech 1945-1968 ji využívala Církev československá husitská a zcela v kontextu s dobovým režimem skončila nakonec jako skladiště. Přestože měla namále, jako jedna z mála synagog v celé ČR přežila období 2. světové války i následujících 50 let chátrání. Synagoga je nerozlučně spjata se jménem Ruth Hálové, židovského děvčete zachráněného těsně před válkou sirem Nicolasem Wintonem. Dnes je poslední v Čechách žijící členkou zdejší Židovské obce a měla mj. i významnou zásluhu na obnově Synagogy v roce 2013.

Břeh Vltavy se stal místem oddychu a sportovního vyžití

Zahradní domek proslul díky věhlasnému malíři Egonovi Schielemu, který v něm v roce 1911 krátce pobýval a využíval jej a přilehlé terasy jako ateliér. Díky vstřícnosti tehdejšího majitele domku zde mohl Schiele zadarmo bydlet i se svojí rusovlasou přítelkyní a modelkou Wally Neuziel. „Letní" dům a terasy plné květin miloval. Vytvořil zde řadu studií, kreslil nebo maloval děti, které sem za ním chodily na návštěvu, staré ženy, vysloužilé vojáky i mladé dívky. Jedna z nich se mu nakonec stala „osudnou". Krumlovští měšťané v té době neunesli, že na zahradě uprostřed jejich města malíř zpodobňuje akty, a umělce z těchto míst doslova vypudili. Schiele tak tento azyl ztratil, jiný mu v konzervativním městě už nikdo neposkytl, a tak musel milovaný Krumlov opustit.

Břeh Vltavy v blízkosti kaple sv. Martina se postupně stal v druhé polovině 19. století místem oddychu a sportovního vyžití obyvatel města. Nedaleko se nalézalo cvičiště spolku městských ostrostřelců a veřejná plovárna. Městský park byl slavnostně otevřen v roce 1907. V době rozvoje měšťanské společnosti a emancipace středního stavu si zde měšťané zřídili mj. promenádu s altánem a dalšími nezbytnými detaily parkového mobiliáře. Začátkem 20. století se stal symbolem moderního města. Byl lokální drobnou variací na velkoměstské „Ringstrasse", jež podněcovaly k výstavbě veřejných budov a v jejichž okolí se rády usazovaly význačné osobnosti města. Funkci „Ringstrasse" plnila dnešní Linecká ulice. Starosta města a budovatel parku Franz Khemeter, majitel papíren a stavitel synagogy Ignác Spiro, fotograf Josef Seidel a nakonec i malíř Egon Schiele - to jsou osobnosti, které jsou s okolím městského parku spojeny.

Až po 100 letech se podařilo setřít ponurý ráz úpadku a periferie

Příběh jižního meandru je příznačný pro osudy města, země a celé Evropy. Zejména 20. století tu vepsalo léta plná naděje a velkých příslibů, rozdrcená v soukolí dramatických historických událostí. Až po 100 letech se podařilo městu a ČKRF postupně z celé oblasti setřít ponurý ráz úpadku a periferie a vrátit jí původní lesk. V kontrastu se středověkým a renesančním centrem nabízí území jižního meandru klidnou až relaxační atmosféru. Naleznete zde dostatečný prostor nejen k oddychu a odpočinku, ale i k poznání dalších významných historických památek města.

„Je to překrásné území, které bylo ještě před patnácti lety úplně opomíjené... Snažíme se pro ně najít smysluplné využití, které vychází z jeho charakteru - jako perličky navlečené na stříbrné šňůře Vltavy je propojeno hned několik míst s nevšedními příběhy a mimořádnou atmosférou," vysvětluje Miroslav Reitinger, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu - městské obchodní společnosti, která se o obnovu území jižního meandru zásadním způsobem zasloužila.

Z pohledu dnešního návštěvníka je oblast jižního meandru již velice příjemnou klidovou zónou plnou kvetoucí zeleně, příjemných zákoutí a opravených památek. Cesta k tomuto stavu trvala ale téměř 15 let a byla lemována spoustou práce řady osvícených lidí, kteří pochopili potenciál této lokality pro další rozvoj města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…