Český Krumlov: Služba Teplá židle opět v provozu

10.02.2023 20:51 | Tisková zpráva

Teplo, sprcha, čisté oblečení, horký čaj i něco k jídlu, to všechno nabízí služba Teplá židle, kterou mohou v Českém Krumlově využít lidé bez domova během mrazivých zimních nocí.

Český Krumlov: Služba Teplá židle opět v provozu
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Silné noční mrazy, které nyní udeřily, mohou lidé bez přístřeší přečkat v teple. Využít mohou místnosti a služby s příznačným názvem Teplá židle, kterou zajišťuje v Českém Krumlově Oblastní spolek Českého červeného kříže ve spolupráci s městem a Odborem sociálních věcí a zdravotnictví. Otevřeno je vždy během zimních nocí od 20.00 do 8.00 hodin, kdy teplota klesne pod -5 °C. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21902 lidí

„Kapacita prostoru je zhruba 10 osob a bývá velmi často plně obsazena. Jedná se o jednu místnost vybavenou židlemi a stolem spolu s vlastním sociálním zařízením včetně sprchy. Příchozí musí samozřejmě dodržovat určitá pravidla. Nesmí být agresivní, pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, což nejsou někteří zájemci o službu schopni splnit.  Klienti by se také měli prokázat občanským průkazem. Zvířata povolena nejsou,“ vyjmenovává podmínky Ingrid Pechová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Služba Teplá židle funguje v Českém Krumlově pátou zimu a osvědčila se jako obdoba noclehárny. K dispozici jsou židle, karimatky, spacáky, teplé nápoje a potraviny, čisté oblečení, případně je tu také možnost si oblečení vyprat a usušit. Finance na provoz služby jsou každoročně poskytovány z rozpočtu města. Letos vyjde Teplá židle na 95 tisíc korun. Personálně zajišťuje chod služby Český červený kříž, kdy v prostorách je přítomen vždy správce, a to bez ohledu na víkendy a svátky.

„Jsme rádi, že se podařilo službu zorganizovat i letos. Služba je plně využívána a lidé bez přístřeší jsou za ni rádi. Navíc jsou prostřednictvím Teplé židle informováni i o dalších službách, které jim město nabízí. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví pomohl už mnoha lidem v nepříznivé situaci začlenit se zpět do normálního života,“ dodává starosta Alexandr Nogrády.

Služba se nachází v prostorách Oblastního spolku Českého červeného kříže na adrese sídliště Vyšný 48, Český Krumlov. Služba Teplá židle je poskytována zcela zdarma.

Informace o otevření služby je možno získat na služebně Městské policie, na Odboru sociálních věcí a zdravotnictví, v Oblastním spolku Českého červeného kříže nebo na tel. 731 946 521.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…