Český Těšín: Co všechno už stihli zahradníci na začátku dubna

25.04.2017 19:05

V České Těšíně naplno běží výsadby nových stromů. Město nahrazuje přestárlé nebo nemocné jedince v parcích, na nábřeží a v ulicích novými zajímavými kultivary. Vznikají nové aleje, například ze zajímavých a odolných platanů.

Český Těšín: Co všechno už stihli zahradníci na začátku dubna
Foto: Archiv autora
Popisek: Český Těšín, sázení stromů

„Právě jsme doplnili volná místa v jírovcové aleji na nábřeží Míru, která byla v minulých letech ošetřena i díky aplikace injektáže proti klíněnce, patnácti sazenicemi jírovce červeného. Jeho květy jsou zářivěji červené než původní typ jírovce, větší je i květenství, které dosahuje až 35 centimetrů. Především je tento kultivar odolný proti klíněnce jírovcové,” říká referentka městské zeleně Lada Večeřová.

 Navazující park Adama Sikory se u vstupní brány dočká více než padesátky kusů hortenzií, dále třináct kusů lip nahradilo jedince napadené jmelím stejného druhu. V parku se dále objeví sazenice dubu, u stávajícího jezírka kroucená vrba i jedlovec kanadský.  Jedlovec kanadský je půvabný jehličnan, který se podle zahradních architektů svou stavbou a graciézně svěšenými konci klidně vyrovná kráse himálajských cedrů. Pochází z východní části Kanady.

Sídliště Frýdecká se od silnice oddělí zelenou clonou a získá 10 javorů kapadockých a 25 platanů javorolistých kultivar ,Tremonia,. Platany jsou dominantou Londýna a doposud na území našeho města rostly pouze ojediněle v parcích. „Tento strom je nejenom krásný, poměrně rychle roste, ale dobře snáší i posypové soli, takže se výborně hodí k vytváření pouličních stromořadí,“ doplnila Večeřová. Pět stejných platanů a borovice získá i část ulice Nádražní.
Kůra platanů stromu je světle šedá a odlupuje se v plátech. Kmen je pak nádherně hnědě, šedě a zeleně skvrnitý, což lidé ocení zejména v zimě. Zelené listy jsou lesklé a veliké až 25 cm, na podzim se barví do odstínů žluté až hnědé. V průběhu května se objevují na stromě drobné zelenkavé květy, které dozrávají v pichlavé kuličky, které na stromě vydrží přes celou zimu. 

 Platanová alej lemující výpadovku na Frýdek-Místek doplní na jaře červenou a na podzim žlutou javor kapadocký ve varietě kultivaru ,Rubrum,. Je to poměrně rychle rostoucí strom řadící se do čeledi javorovitých, který byl vyšlechtěn v Německu v polovině 19. století. Mladé větvičky jsou jasně červeně zbarvené, listy jsou při rašení červené se zeleným podtónem, později celé zelené. Na podzim vybarvují do žluta a vydrží na stromě po několik týdnů. Kvete v květnu žlutozelenými kvítky.
Ulice Gymnazijní získala nové malokorunné hlohy Lavallovy, které jsou zdobné bílým květem stejně jako malými, červenými plody –makovičkami. Svah u nového parkoviště v ulici Úvoz zahradníci osadili borovicí lesní a krásným dubem bahenním.
To jsou pouze některé z jarních výsadeb realizovaných na území města.

Zahradníci při výsadbách však naráží na nemalé technické problémy. Stromy se musí sázet v určitých vzdálenostech, novému umístění brání především na sídlištích energetické sítě nadzemní nebo inženýrské sítě podzemní. Výběr rostlin pro výsadbu v památkové zóně – což je celý střed města – navíc povolují památkáři.

„Při výběru místa pro nové stromy i nadále bojujeme s inženýrskými sítěmi. Do střetu jsme se bohužel dostali v zeleném pásu na ulici Studentská, který jsme chtěli po rekonstrukci chodníků a parkovacích stání nově ozelenit. I přes to, že jsme se snažili zapracovat pouze nové malokorunné stromy a použít protikořenící fólii, SMVaK realizaci zamítl. Toto mě mrzí, v této lokalitě tedy snad prozatím zůstávají původní stromy, novým bylo nalezeno náhradní místo pro výsadbu – v ulici Pod Zvonek a doplníme stromořadí v Jablunkovské ulici,“ říká Večeřová s odkazem na 25 kusů javorů babyka. Odrůda Elegant si zaslouží své označení, vytváří krásné stromořadí na podzim zářící zlatou barvou. Naší předkové říkali stromu klenice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…