Český Těšín: Gymnázium bude mít do roka zbrusu novou tělocvičnu

06.11.2018 11:30

Už šestým rokem nemají studenti českotěšínského Gymnázia Josefa Božka kde cvičit. Díky Moravskoslezskému kraji se situace brzy změní, začíná se stavět nová tělocvična. Z krajské kasy na ni půjde přes 46 milionů korun.

Český Těšín: Gymnázium bude mít do roka zbrusu novou tělocvičnu
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Gymnázium svou tělocvičnu mělo, ovšem v roce 2012 bylo nutné ji kompletně zbourat. A to kvůli plísním, dřevomorce, ale také azbestu, které mají na zdraví člověka velmi negativní vliv. Dalším důvodem byla také nevyhovující statika, a tak šla stará tělocvična k zemi. Výuka tělesné výchovy je určitě velmi důležitá, žáci gymnázia navíc neměli možnost chodit cvičit do nějakých náhradních prostor, a tak se novostavba tělocvičny právě pro tuto školu, která je krajskou příspěvkovou organizací, stala jednou z priorit vedení Moravskoslezského kraje," uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny, který se slavnostního zahájení stavby osobně zúčastnil.

Budova nové tělocvičny vyroste na místě tělocvičny původní. Tím se zachová vnitřní nádvoří, které navazuje na venkovní sportovní plochy. Po demolici zůstal spojovací krček do budovy školy, a tak se bude moci nová tělocvična na školu napojit.

Investice z krajského rozpočtu

Slavnostního „poklepu" se zúčastnil také náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania. „Budova nové tělocvičny bude jednopodlažní, projekt počítá mimo jiné s vestavěnou tribunou a ochozem pro diváky. Celkové náklady na stavbu, projektovou dokumentaci, ale taky vybavení tělocvičny jsou zatím vypočítány na skoro 46 a půl milionu korun. Tuto částku se nám podařilo vyčlenit z rozpočtu kraje. Výstavba je plánovaná na 330 dnů od předání staveniště, takže když všechno půjde dobře, setkáme se tu na slavnostním otevření už za necelý rok," řekl náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania a dodal, že výstavba tělocvičny rozhodně není jedinou krajskou investicí v Českém Těšíně.

Mezi největší akce patří rozsáhlá rekonstrukce Muzea Těšínska, novostavba Integrovaného výjezdového centra, dokončení Malé scény českotěšínského divadla, úpravy v Domově Jistoty, ale také investice ve školách. Kromě Gymnázia Josefa Božka, kde se do roka dokončí nová tělocvična, půjdou krajské peníze i na rekonstrukce v Albrechtově střední škole nebo Polském gymnáziu. Celkově se v Českém Těšíně v tomto roce proinvestuje přes čtvrt miliardy korun. Po realizaci všech akcí budou souhrnně náklady do roku 2021 ve výši přes 552 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…