Český Těšín: Hřiště nabízí zdarma koloběžky i kola  

27.06.2016 10:05

Dětské dopravní hřiště v ul. Frýdecké se příští týden, 1. července, opět otevře veřejnosti na období letních prázdnin. Šest dní v týdnu, vždy od úterý do neděle, je areál v v červenci i srpnu přístupný od deseti do šestnácti hodin. 

Český Těšín: Hřiště nabízí zdarma koloběžky i kola  
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Vstup je volný! Správce hřiště zapůjčí zdarma kola, cyklistické přilby a koloběžky, které pro dětské dopravní hřiště zakoupilo město. 

Hřiště je úžasným prostředkem, díky kterému si děti v klidu a bezpečně  mohou nacvičit situace na vozovce, seznámit se s dopravními značkami.

Některé se zde dokonce naučí jezdit na kole.

Pořádek i zapůjčení výbavy zajišťují dva dospělí studenti brigádníci a zájem rodin byl v minulých dvou letech velký. Zvláště, že nemusí mít ani vlastní výbavu.

Protože byl mezi zájemci poměrně vysoký podíl malých dětí do 6 let – městský úřad dokoupil ze svých prostředků i malé přilby a kolo s postranními kolečky. Nejvíce je návštěvníků místních, ale jezdí i lidé z Třince, Havířova, měli jsme zde i návštěvníky z Dětmarovic nebo dokonce z Prahy či zahraniční hosty.

Děti mladší 15 let musí přijít s doprovodem osoby starší 18 let.

Bicyklový analfabetismus

Mezi tím ještě do úterý dobíhá výuka škol. Je zajímavé, že dnes umí na bicyklu stále méně žáků základních škol. Mnohé z nich šlápnou do pedálů poprvé jen díky školní výuce dopravní výchovy. Zdá se, že to není problém nedostatku financí. Rodiče často ratolestem pro trávení volného času koupí spíše mobil nebo tablet, než bicykl. Naopak jsou rodiny, které pravidelně vyrážejí společně v sedlech kol.

 „Je až neuvěřitelné, kolik dětí neumí vůbec na kole. A mám pocit, že za těch pět let, co dopravní výchovu učím, je to čím dál horší. Máme i žáky, kteří když mají sednout na kolo, tak brečí a nabídneme jim alespoň koloběžku,“ říká strážnice – preventistka Gabriela Chnúriková.

V českotěšínských školách vždy od začátku února probíhala teoretická část výuky dopravní výchovy ve třetích a čtvrtých třídách, následuje praktické odzkoušení na hřišti. Dosud bylo proškoleno na dopravním hřišti celkem 583 dětí třetích až pátých tříd a předpokládáme, že jich celkem do konce výuky, která končí příští úterý, bude cca 660. 

Investice do cyklotras
Město v posledních letech investovalo do výstavby cyklotras nebo značení cyklopruhů, naposledy se v pondělí schvaloval na zastupitelstvu další projekt pro žádost ze Státního fondu dopravní infrastruktury „Chodník a cyklostezka kolem ul. Sokolovské a ul. Lipové v Českém Těšíně“.

Před měsícem jsme také podali žádost o spolufinancování projektu vybudování cyklostezky do Ropice v délce 744,49 m a zřízení na stávajících komunikacích cykloopatření  (cyklopruhu) v délce 584 m. Vybudováním této cyklostezky a pruhů pro cyklisty na ul. Jablunkovská a následně I/11 v obou směrech v celkové délce 1,328 km dojde k propojení města Český Těšín a obce Ropice.

Dále probíhají jednání s městem Cieszyn ve věci pokračování společného projektu Zahrada dvou břehů. Zde se mimo jiné počítá v budoucnu s dalším prodloužením cyklookruhu, který vznikl v posledních letech v úseku od parku Adama Sikory až po park Masarykovy sady (okruh zahrnuje celkem tři mosty) po obou březích hraniční řeky Olše/Olza, a to až k železničnímu mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…