Český Těšín: Lidé vytřídili přes 4 tuny stromečků

04.02.2017 19:54

Již potřetí proběhl v našem městě svoz vánočních stromků. Letos se podařilo získat během čtyř svozových dnů 650 kusů jehličnanů o celkové hmotnosti byla 4,22 t.

Český Těšín: Lidé vytřídili přes 4 tuny stromečků
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Použité stromky díky tomu neskončí na skládce komunálního odpadu, ale svozová firma FCC Česká republika s.r.o. je v Ostravě zpracovala na dřevní štěpku a předala k dalšímu k využití.  Už loni se se podařilo zachránit před skládkováním více než tři tuny dřevní hmoty.

Co vše třídíme

Naši občané třídí kromě obvyklého papíru, skla a plastů  i jiné komodity. Český Těšín je jedním z mála měst, kde občané separují použité potravinářské tuky a oleje. Použité tuky jsou dále recyklovány a mohou najít upotřebení při výrobě energie, jako palivo, případně při výrobě kosmetiky.

Sběr tuků oceňuji i vodaři. Málokdo si při likvidaci zbytků od vaření uvědomuje, jak velké problémy v odpadu způsobují oleje a tuky.

Českotěšínští mohou již druhým rokem separovat čisté kovové obaly. Nápojové plechovky, konzervy od potravin, uzávěry a víčka o nápojů a podobně je možné házet do žlutých kontejnerů na plast. Nebylo třeba pořizovat další nádoby protože obsah nádob na plast se stejně musí ručně dotřídit, protože je v nich několik typů plastů s rozdílným způsobem dalšího zpracování.

Občané, kteří se chtějí zbavit drobného elektroodpadu, mohou už od roku 2011 využít speciální červené kontejnery. Do nich lze odkládat např. kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, discmany, telefony, elektronické hračky. Stacionární kontejnery jsou vybavené také boxem pro individuální sběr baterií.

Ve městě ještě separujeme prostřednictvím sběrných nádob také oblečení, ve sběrném dvoře pak pneumatiky, nadměrné či nebezpečné odpady.

Českotěšínští si mohou objednat kontejner na bioodpad individuálně nebo jej odevzdat ve sběrném dvoře.

Město Český Těšín získalo loni čtvrté místo v kategorii nad 15 tisíc obyvatel v krajské soutěži o „O keramickou popelnici“ v třídění papíru, plastu, skla a nápojového kartónu. Do soutěže se zapojilo všech 300 obcí a měst Moravskoslezského kraje. Občané si stále silněji uvědomují, že i odpady jsou surovinami, jejichž recyklace a opětovné uvedení do oběhu šetří životní prostředí, i peněženky.

„Zatímco průměrný Čech loni vytřídil 42,3  kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartónů, v našem městě to bylo o více než čtyři kilogramy na osobu více. A ve rovnání s obdobím před deseti léty je to více než dvojnásob,“ uvedl místostarosta města Stanislav Folwarczny.

Připomněl, že se město snaží osvětovou kampaní i rozšiřováním tříděných komodit přesvědčit občany, že tak přispívají nejen životnímu prostředí, ale i městské a své kapse. Poplatek ve městě patří k nejnižším v regionu.

„Společně se nám díky třídění vloni podařilo snížit produkci skleníkových plynů o téměř dva tisíce tun CO2 a uspořit  více 44 miliony MJ, což ve znečištěném regionu má velký význam,“ doplnil Folwarczny s tím, že jak narůstá počet barevných kontejnerů, snižuje se i vzdálenost, kterou musíme s vytříděným odpadem ke sběrným nádobám urazit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…