Český Těšín: Město uctí památku polských dobrovolných hasičů

20.07.2018 10:02

Dnes v 18 hodin proběhne opět položení květin a pětní akt u pamětní desky na mostě Svobody a zúčastní se jej dobrovolné sbory z obou strany hranice, pamětníci, starostové a občané.

Český Těšín: Město uctí památku polských dobrovolných hasičů
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

V červenci si občané Českého Těšína a Těšína společným pietním aktem již několik let připomínají tragédii z roku 1970. Před 48 lety zde voda strhla most Svobody i s čtrnácti polskými dobrovolnými hasiči.

Po několikadenních deštích vstoupila 19. července 1970 řeka do maxima 5,5 metrů a začala se vylévat na oba břehy. Hasiči z české a polské strany se snažili hraniční most Svobody uchránit před velkými plovoucími kládami. Najednou přišla obrovská vlna, kmeny se vzpříčily o pilíře, celý most nazvedly a strhly do vody spolu se čtrnácti polskými dobrovolnými hasiči. Někteří se zachránili i po několikakilometrové plavbě v rozbouřené vodě. Pět z nich bohužel řádění živlů nepřežilo, ostatky dvou z nich se nikdy nenašly.

O dva roky a měsíc později Těšínsko opět zasáhly ničivé povodně. Zastavila se výroba v průmyslových závodech po obou stranách hraniční řeky, nefungovala doprava, nešly dokončit žně. Hladiny řeky dosáhla více než 5 metrů, v Třineckých železárnách stavěli hráze z obavy, že voda zatopí i vysoké pece. Zatímco o dva roky dříve zahynulo ve službě pět dobrovolných hasičů, tentokráte se utopilo několik civilistů, podle dobového tisku se nikdy nenašly ostatky Jana Kuliga, kterého voda smetla i s povozem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…