Český Těšín: Město vrátí peníze za energetické přípojky a zázemí pro studenty

30.12.2014 10:17

Rada města Český Těšín se sešla naposledy v tomto roce. Na pondělním jednání rozhodla mimo jiné o vrácení částky 1,7 milionu korun z celkové dotace ve výši necelých 100 milionů korun, kterou získala na projekt Revitalpark. Vzhledem k tomu, že od ukončení projektu uběhly více než čtyři roky, město musí českému státu odvést i penále ve stejné výši.

Český Těšín: Město vrátí peníze za energetické přípojky a zázemí pro studenty
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Částku město použilo na vybudování a napojení energetických přípojek a vytápění k Čítárně a kavárně AVION/NOIVA a vybudování výukového centra pro gastronomické obory Albrechtovy střední školy v domě sousedícím s čítárnou.

Přestože Ministerstvo pro místí rozvoj ČR, které dotaci administrovalo, akceptovalo proplacení této nezbytné investice z evropských peněz, Ministerstvo financí ČR rozhodlo jinak. Podle něj nelze dle českých podmínek investovat peníze do úprav v objektu, kde město není vlastníkem.

Přitom od samého začátku město toto řešení konzultovalo s příslušným ministerstvem pro místní rozvoj, které je akceptovalo a proplatilo. Bez přípojek a zázemí pro odbornou praxi studentů nebylo možné objekt AVIONU/NOIVY postavit a využívat jej nejen jako čítárnu, ale i jako kavárnu. Bohužel, obě ministerstva jsou rozdílných názorů.

Město slavnou kavárnu obnovilo v rámci společných česko-polských projektů, které využívají evropské dotace. Polský partner mohl taková řešení bez námitek realizovat a obdobně je tomu i v jiných evropských zemích. Tento případ jasně ukazuje, že v rámci Evropské unie nejsou stejné šance a možnosti a že při realizaci evropských projektů je těžké se vyhnout chybám.

Český Těšín je úspěšný v získávání evropských dotací a jejich využití pro proměnu a modernizaci infrastruktury. Celkem město za posledních osm let získalo formou dotací více než půl miliardy korun. Tato agenda je přitom velmi komplikovaná, neustále se mění podmínky, kdy se ani ministerští úředníci neshodnou na závazném výkladu evropských směrnic.

Občané města v unikátním průzkumu týkajícím se spokojenosti s životem ve městě, který měl zapojit názory občanů do strategického plánování vývoje města Český Těšín, ohodnotili budovu Čítárny a kavárny NOIVA třetí nejvyšší známkou hned po výstavbě Multifunkčního stadionu Frýdecká a revitalizaci sídliště Svibice. Zdařilost této investice ocenili známkou 1,64.

Trocha historie

O obnovení zašlé slávy Avionu, o které dokonce zpíval Jarek Nohavica,  se postarala českotěšínská radnice. Zahrnula stavbu do česko-polského projektu Zahrada dvou břehů, který je určen na revitalizaci obou břehů hraniční řeky.

Stavba byla financována z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj Euroregionu Těšínsko Slezsko v rámci projektu Revitalpark měst Český Těšín a Cieszyn. Multifunkční budovu navrhl architekt Czeslaw Mendrek ve funkcionalistickém stylu podle původní budovy dle návrhu architekta Nekvasila z 30. let 20. století. Autorkou interiéru je architektka Andrea Šacherová.

Budova stojí na stejném místě jako historická Kavárna Avion a evokuje období první republiky, kdy Avion býval centrem společenského života obyvatel na obou stranách řeky Olzy.

Historie tehdejší kavárny Avion, jejíž majitelkou byla židovka Rosalie Wiesnerová, netrvala dlouho. Pouhých sedm let (1933-1939).

Dnešní multifunkční budova AVION/NOIVA, která byla slavnostně otevřena 17. června 2010, uchopila genia loci tohoto místa a znovu vytvořit prostor pro multinárodní a multikulturní setkávání, navázala na tradice umělců či vzdělanců, kteří na tomto území žili nebo zde zanechali své stopy.

Noiva jako čítána a literární kavárna nabízí hostům celkem 39 titulů periodik české a polské provenience, denní tisk, časopisy ekonomického, kulturního, uměnovědného, společenského zaměření., cca 150 sv. regionální literatury, básnických sbírek, povídek, komiksů, knížek pro děti a leporel pro nejmenší.

Notebooky s wi-fi připojením pro uživatele zajišťují přístup k internetu. Návštěvníci si mohou číst v pohodlných boxech v přízemí kavárny nebo v 1. podlaží na terase s výhledem na obě města a pozorovat každodenní přeshraniční ruch na Hlavním mostě.

Několikrát v týdnu zde probíhají akce, které knihovna připravuje za účasti profesionálních i neprofesionálních umělců, zajímavých lidí, kteří se zde představují. Pravidelné Salóny - literární, diskusní, hudební, filmový - nabízejí pravidelné pořady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…