Český Těšín: Město vysadilo do truhlíků a pyramid 3300 letniček

05.07.2019 7:35

Každým rokem v Českém Těšíně pořizujeme další truhlíky s cílem estetizovat veřejný prostor a zpříjemnit pobyt občanům i turistům. Celkově jsme letos použili k jejich osázení 3300 letniček, tedy o 170 více než loni. Péče o letničky je namáhavá, vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení.

Český Těšín: Město vysadilo do truhlíků a pyramid 3300 letniček
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Loni jsme přidali do veřejného prostoru další závěsné nádoby na zábradlí a na veřejné osvětlení. I letos jsme počet nádob pro letničky opět navýšili. Patnáct kusů nových truhlíků zdobí nově zábradlí křižovatky Ostravská x Viaduktova a jedenáct sloupů veřejného osvětlení na ulici Hlavní,“ uvedla referentka městské zeleně Lada Večeřová.

Dlouhé truhlíky na zábradlích jsou osázeny převislými muškáty a povijnicí batátovou, známou také jako sladké brambory, která se v posledních letech prosazuje nejen na našich talířích jako jedlá hlíza, ale také pro své zajímavé listy i jako okrasná rostlina. „Je krásným doplňkem truhlíků, protože tvoří kompaktní převis. Je k dostání v několika barevných kombinacích, my jsme letos použili kultivar ‚Margarite‘ se zajímavými limetkově zbarvenými srdčitými listy,“ říká Lada Večeřová.

Sloupy veřejného osvětlení „kvetou“ v Českém Těšíně kromě Hlavní třídy také na ulici Odboje a na náměstí, dále podél cyklostezky na nábřeží Míru. Závěsné truhlíky jsou na třech frekventovaných křižovatkách. 14 kusů pyramid osázených převislými pelargoniemi dodává půvab náměstí, pěší zóně a Hlavní třídě před Avionem. Okna třech budov, které využívá městský úřad, zdobí celkem 91 ks truhlíků.

„Sjednotili jsme letničky v městských nádobách, máme jen převislé pelargonie v červené barvě doplněné pro zpestření povijnicí,“ doplnila Večeřová s tím, že péče o letničky v truhlících je během letních měsíců poměrně náročná. V tomto počasí se musí zalévat každý den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…