Český Těšín: Město vysadilo do truhlíků a pyramid 3300 letniček

05.07.2019 7:35

Každým rokem v Českém Těšíně pořizujeme další truhlíky s cílem estetizovat veřejný prostor a zpříjemnit pobyt občanům i turistům. Celkově jsme letos použili k jejich osázení 3300 letniček, tedy o 170 více než loni. Péče o letničky je namáhavá, vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení.

Český Těšín: Město vysadilo do truhlíků a pyramid 3300 letniček
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Loni jsme přidali do veřejného prostoru další závěsné nádoby na zábradlí a na veřejné osvětlení. I letos jsme počet nádob pro letničky opět navýšili. Patnáct kusů nových truhlíků zdobí nově zábradlí křižovatky Ostravská x Viaduktova a jedenáct sloupů veřejného osvětlení na ulici Hlavní,“ uvedla referentka městské zeleně Lada Večeřová.

Dlouhé truhlíky na zábradlích jsou osázeny převislými muškáty a povijnicí batátovou, známou také jako sladké brambory, která se v posledních letech prosazuje nejen na našich talířích jako jedlá hlíza, ale také pro své zajímavé listy i jako okrasná rostlina. „Je krásným doplňkem truhlíků, protože tvoří kompaktní převis. Je k dostání v několika barevných kombinacích, my jsme letos použili kultivar ‚Margarite‘ se zajímavými limetkově zbarvenými srdčitými listy,“ říká Lada Večeřová.

Sloupy veřejného osvětlení „kvetou“ v Českém Těšíně kromě Hlavní třídy také na ulici Odboje a na náměstí, dále podél cyklostezky na nábřeží Míru. Závěsné truhlíky jsou na třech frekventovaných křižovatkách. 14 kusů pyramid osázených převislými pelargoniemi dodává půvab náměstí, pěší zóně a Hlavní třídě před Avionem. Okna třech budov, které využívá městský úřad, zdobí celkem 91 ks truhlíků.

„Sjednotili jsme letničky v městských nádobách, máme jen převislé pelargonie v červené barvě doplněné pro zpestření povijnicí,“ doplnila Večeřová s tím, že péče o letničky v truhlících je během letních měsíců poměrně náročná. V tomto počasí se musí zalévat každý den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…