Český Těšín: Přehled nejčastěji nadělovaných křestních jmen

06.01.2017 9:17

Zatímco loni byly v České republice nejoblíbenějšími jmény pro novorozence Eliška, Tereza a Anna společně s Janem Jakubem a Tomášem, českotěšínští rodiče šli trochu jinou cestou.

Český Těšín: Přehled nejčastěji nadělovaných křestních jmen
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Mezi třemi nejvíce dávanými dívčími jmény v našem městě již není Eliška, Anna, ani Kristýna, které vedly v minulých letech, ale v roce 2016 to byly Laura, Viktorie, Nela, Ema. V hitparádě chlapeckých jmen se stále drží Jakub, loni ho doplnili ještě Jan a Vojtěch,“ říká vedoucí oddělení organizačních a správních agend Městského úřadu v Českém Těšíně Jana Mašková.

V loňském roce se objevila i jména méně obvyklá, u chlapců například: Kvido, Teo, Prokop, Jákob, Valentýn, u holčiček pak Malika, Berta, Anika, Aurela.
Zdvojená jména dali loni českotěšínští rodiče pouze čtyřem holčičkám a jsou to: Timea Anabel, Noemi Valéria, Zofia Marie, Zuzanna Helena.

Jelikož v Českém Těšíně není porodnice, rodily se děti v jiných městech. „Nejčastěji to byl Třinec, Karviná a Ostrava, ale noví českotěšínští občané loni přišli na svět i ve vzdálenějších městech, např. v Ústí nad Labem, Kolíně, Mělníku, ale i v zahraničí, například Rakousku, Velké Británií a Švýcarsku,“ doplňuje Jana Mašková.

Pro srovnání: v roce 2015 vedly hitparádu v Českém Těšíně česká jména: Eliška a Jakub, dále bylo hojně Janů, Filipů, Dominiků, Ondřejů a Sebastianů, rodiče často volili také Elišku, Natálii, Markétu, Terezu a Karolínu. V roce 2014 to byl David, Jakub, Matyáš a Ondřej, dále Elena, Klára, Eliška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…