Český Těšín: První díl televizního cyklu o historii města uvidíte již v úterý

12.05.2018 11:41

Desetidílný cyklus o zajímavých momentech ve vývoji města, které se zrodilo v důsledku rozhodnutí mocností dva roky po vzniku samostatného Československého státu, připravilo u příležitosti stého výročí vzniku republiky město Český Těšín ve spolupráci s historiky Muzea Těšínska a kabelovou televizi IFK.

Český Těšín: První díl televizního cyklu o historii města uvidíte již v úterý
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Cyklus medailonků ČESKÝ TĚŠÍN – VZNIK A VÝSTAVBA MĚSTA V OBDOBÍ PRVNÍ REPUBLIKY (1918–1938) budeme v rámci Těšínských minut vysílat na běžných kanálech poprvé v úterý 15. května 2018. První díl se věnuje Zrodu Českého Těšína (1918–1920) a role odborného průvodce tématem se ujal ředitel Muzea PaedDr. Zbyšek Ondřeka.

Jednotlivé díly cyklu budeme vysílat v relaci Těšínské minuty každé dva týdny. V druhém se můžete těšit na PhDr. Radima Ježe, Ph.D., který v epizodě Uprostřed řeky jest hranice pohovoří o významu mostů, tramvajové dopravě a celnicích. Ve třetím díle Mgr. et Bc. Lenka Nováková, Ph.D. prozradí historické zajímavosti o kavárně Avion, symbolu předválečného života i mnohokulturnosti Těšína, který se samosprávě s přispěním evropských fondů podařilo vrátit na její povodí místo na hranici. Stejná historička představí cennou budovu českotěšínské radnice – nově vzniklé město totiž nemělo náměstí, radnice ani infrastrukturu.

PhDr. Radim Jež, Ph.D. připomene Český Těšín jako centrum okresu, který byl v 60. letech minulého století politickým rozhodnutím zrušen. PhDr. David Pindur, Ph.D. bude hovořit o třech významných kostelích na území města.

Český Těšín byl vždy městem škol. Historička Mgr. Ilona Pavelková pohovoří o vzdělávacích institucích a v dalších díle o historickém kontextu Zdravotní péče ve městě.

Posledními dvěma okruhy budou: Komunální hřbitov a židovská minorita, toto téma rozebere PhDr. David Pindur, Ph.D., a Sídliště Rozvoj a bytová situace ve městě, zde uslyšíte historika Mgr. Martina Krůla.

Mimo to připravujeme zvláštní vydání publikace o historických událostech ve městě, dále město finančně podpořilo výstavu Muzea Těšínska a další aktivity této instituce k připomenutí významného jubilea Republiky. Součástí oslav bude i slavnostní koncert.

ČESKÝ TĚŠÍN – VZNIK A VÝSTAVBA MĚSTA V OBDOBÍ PRVNÍ REPUBLIKY (1918–1938), PREMIÉRA 15. KVĚTNA 2018, TĚŠÍNSKÉ MINUTY, DÁLE KE SHLÉDNUTÍ V ARCHÍVU

1. díl: Zrod Českého Těšína (1918–1920)
2. díl: Uprostřed řeky jest hranice (o významu mostů, tramvajové dopravě a celnicích)
3. díl: AVION – kavárna jako symbol města i doby
4. díl: Bez radnice není město
5. díl: Český Těšín centrem okresu
6. díl: O třech evangelických kostelech
7. díl: Školy a školská zařízení
8. díl: Zdravotní péče ve městě
9. díl: Komunální hřbitov, židovská minorita
10. díl: Sídliště Rozvoj a bytová situace ve městě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…