Český Těšín: Strážníci vyučují na školách předmět „Sebeochrana“

10.03.2016 19:30

Toto téma se ve všech českotěšínských školách vyučuje již od roku 2010 v prvních až pátých třídách. Dětí se učí, jak předcházet nebezpečí, například jak reagovat při kontaktu s cizími lidmi. Letos strážníci přidají i nebezpečí internetu a právní minimum.

Český Těšín: Strážníci vyučují na školách předmět „Sebeochrana“
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Cílem těchto besed je osvojení zásad účelného a bezpečného chování doma i na ulici. Děti hravou formou upozorňujeme na nebezpečí, které na ně mohou číhat cestou do a ze školy a v době, kdy jsou doma samy bez rodičů. Žáci se během výuky učí, jak reagovat při kontaktu s cizími lidmi (jak správně reagovat např. na otázky cizích lidí, které se dotýkají jejich soukromí, jak reagovat, když je někdo láká do auta, nabízí sladkosti atd.), upozorňujeme na nebezpečí panelových sídlišť, jak předcházet úrazům, jak správně zvládat situace v každodenním životě,“ říká Gabriela Chnúriková ze skupiny prevence Městské policie Český Těšín.

V každém ročníku strážníci postupně otevírají závažnější a aktuálnější problémy osobní bezpečnosti. Krátce znovu připomínají již probrané témata z předchozích ročníků. Důležité situace, ve kterých se dětí mohou ocitnout, si mohou samy zahrát v malých scénkách pro lepší pochopení a zapamatování.

V průběhu trvání projektu skupina prevence přidala i besedu s názvem  „Nebezpečí zábavné pyrotechniky“. „Jelikož víme, že hlasité efekty zábavné pyrotechniky zkoušejí především děti, připravili jsme pro ně besedu, jejímž cílem je upozornit na rizika s tím spojené. Děti se dozví, jaké zranění a nebezpečí jim hrozí při špatné a neodborné manipulaci se zábavnou pyrotechnikou, kde se má kupovat a komu je určená,“ dodává Chnúriková. Děti si mohou na chvíli vyzkoušet, jaké to je, žít s handicapem např. bez prstů u ruky, nebo když jsou slepí. Toto téma je aktuální celoročně, jelikož děti si pyrotechniku můžou kdykoliv zakoupit. Beseda je určená pro žáky čtvrtých a pátých tříd.

Od září do ledna preventistka proškolila celkem 1100 dětí prvních až pátých tříd. Jelikož téma sebeochrany je stále velmi aktuální, v posledních třech letech o něj projevily zájem všechny školy.

Nejbližší výuka na toto téma však bude probíhat až zase v říjnu, teď je aktuální dopravní výchova. Od začátku února probíhá teoretická část výuky a to ve třetích třídách (2 hodiny vyučovací)  a ve čtvrtých třídách (čtyři hodiny vyučovací). Praktická výuka na dopravním hřišti začne na začátku května a je určená pro žáky třetích až pátých tříd.

V letošním roce bude skupina prevence MP Český Těšín rozšiřovat nabídku besed a to o témata „Nebezpečný internet“ (pro 5-6 třídy) a „Právní minimum“ (pro 7-8 třídy).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob