Český Těšín a Cieszyn mají společné logo

01.09.2022 12:09 | Tisková zpráva

Práce, související se vznikem společného systému vizuální identifikace Cieszyna a Českého Těšína byly ukončeny.

Český Těšín a Cieszyn mají společné logo
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Na tiskové konferenci byl prezentován nový grafický znak, který bude využíván například v rámci propagace společných kulturních akcí v rámci přeshraničních aktivit. Autorem loga je prof. Tomasz Kipka ze Slezské univerzity v Cieszyně (Katedra umění a vzdělávání UŚ).

Vedení města Cieszyn a Český Těšín se inspirovalo na jedné ze studijních cest na polsko-německé pohraničí, kde již společné logo v rámci propagace funguje skoro 10 let. Nejen společné logo, ale celý systém vizuální identifikace mezi městy Słubice a Frankfurt nad Odrou. – Společné logo má posílit naši identitu, být symbolem spolupráce, má inspirovat a propagovat naše města. Není to náhoda, že se dvě jeho části spojují v srdce. Logo je symbolem a nese poselství. Jsme nastaveni na spolupráci, na propagování důležitých hodnot. Historie našich měst dokládá, jak důležitá je tolerance a otevřenost na druhého člověka. Naše současnost ukazuje, že společně můžeme více – vysvětluje Gabriela Staszkiewicz, starostka Cieszyna.

Ke slovům starostky Cieszyna a k samotnému logu, které se skládá ze dvou značek, které se objevují jako označení míst na mapách, se vyjadřuje také starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.  – Těší mně, že přeshraniční spolupráce má konečně společné logo, které umožňuje prezentaci našich partnerských aktivit. Jsem si jistá, že logo bude spojovat lidi Českého Těšína a Cieszyna stejným způsobem, jako nás spojují mosty v centru města, pod kterými plyne řeka – dodává starostka Českého Těšína.

Tvar znaku vychází z forem, které lze interpretovat jako připínáčky pro označení míst na mapě a může evokovat také háčky – prvky těšínského lidového kroje. Nakloněné pod úhlem a přiblížené k sobě vypadají jako by směřovaly do jednoho místa. Tvoří tím způsobem také stylizovaný tvar srdce – dvě města na dvou stranách řeky tvoří jeden organismus. Červená barva symbolizuje polskou stranu, modrá českou a volný prostor mezi nimi – řeku Olši.

Společně s logem vznikl také systém vizuální identifikace, který je založený na barvách obou měst a přírody. Základní barvy loga – červená a modrá a také žlutá korespondují s barvami městských vlajek, Zelená a modrá symbolizují přírodu přítomnou ve městech. Paletu doplňují achromatické barvy, černá a bílá. Pro texty bylo ve všech materiálech zvoleno speciální písmo, které bylo vytvořeno pro zrakově postižené.

Nové společné logo bylo prezentováno na tiskové konferenci ve čtvrtek 16. srpna v prostorách Kavárny a čítárny Avion v Českém Těšíně. Končí také mikroprojekt, v rámci kterého logo vzniklo a na kterém se jako partneři podíleli město Cieszyn, město Český Těšín a Sdružení pro rozvoj a regionální spolupráci „Olza” – polská strana Euroregionu Těšínské Slezsko. Projekt „Český Těšín a Cieszyn společně” byl spolufinancován z Fondu mikroprojektů Euroregionu Těšínské Slezsko v rámci Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…