Český Těšín úspěšně snižuje úbytek obyvatel typický pro celý region, loni přišlo jen o šest občanů

09.01.2018 10:48

Český Těšín měl k 1.1. letošního roku 25 092 obyvatel, z toto 24 155 občanů ČR a 937 cizinců. Jedná se o počty informativní, oficiální údaje vydá Český statistický úřad.

Český Těšín úspěšně snižuje úbytek obyvatel typický pro celý region, loni přišlo jen o šest občanů
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Přes obecně se snižující porodnost úbytek obyvatel v počtu šesti občanů (vloni to bylo 139 a předtím ještě více) vděčíme tomu, že se více osob přistěhovalo (576), než odstěhovalo (561), což v minulých letech nebylo.

„Potvrzuje se, že Český Těšín se stává nejen díky své poloze, ale také díky obrovským investicím do městské infrastruktury, do parků a hřišť pro děti, stejně jako do školských a sportovních zařízení dobrým místem pro život. Je zde síť kvalitních základních i středních škol a místa ve školkách jsou dostupná. V posledních letech jsme zřídili desítky nových míst v mateřinkách, a právě připravujeme další oddělení pro děti na sídlišti Svibice. Jsme jedním z mála měst v regionu, které má tak nepatrný úbytek,“ uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček a zdůraznil, že město patří i k nejbezpečnějším v regionu, proto již několik let nedosáhne na některé dotační peníze v rámci prevence kriminality. Město v posledních deseti letech investovalo díky evropským nebo tuzemským rozvojovým programům miliardu korun do revitalizace především centra města a parků, sportovišť, ale také sídliště Svibice, a také do posilování dopravní dostupnosti.

V roce 2017 Českému Těšínu přibylo 249 obyvatel narozením. Nejvíce těšínských dětí se narodilo v loňském roce v měsíci prosinci (33), nejmíň v dubnu (8). Na svět přišla tři těšínská dvojčátka a evidujeme také v našem městě jeden domácí porod.

„Mezi třemi nejčetnějšími jmény narozených dětí již nebyla Laura, Viktorie nebo Nela, které patřily k nejoblíbenějším v minulém roce, ale byla to opět Tereza, také Julie, znovu Eliška a Anna. Naopak hitparádu chlapeckých jmen roku 2017 vede Matyáš, oblíbenými se stala také jména Adam, Daniel, Patrik a opět Jan,“ uvedla referentka matriky Lýdie Chlebusová s tím, že rodiče se stále častěji nebojí sáhnout po méně obvyklých jménech. V loňském roce to byla např. chlapecká jména Derrick a Raphael a dívčí Eliana Mira, Elisa, Melisa, Tamaya a také Jennifer, Nicolette a Elisabeth.

Na území města Český Těšín se konalo v roce 2017 celkem 83 sňatků, což je o 7 méně než v roce 2016 (celostátní trend poklesu počtu sňatků je ještě vyšší). Naši občané se ženili a vdávali i v jiných městech, takže celkem za loňský rok změnilo stav na ženatý/vdaná 283 obyvatel našeho správního obvodu, naopak 122 se jich rozvedlo.

O sňatky v našem městě je stále větší zájem i mezi mimotěšínskými snoubenci – v případě pěti občanských a tří církevních svateb byli oba snoubenci přespolní.

V loňském roce tři občané vstoupili do manželství s cizincem (jednalo se o státní občany Polska, Španělska a také Bolívie). Zdejší matriční úřad vydal 10 vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství (4x pro sňatky na Slovensku a po jednom v Polsku, Rakousku, Rumunsku, Španělsku, Velké Británii a ve Vietnamu).

V minulém roce se konal pouze jeden sňatek na jiném místě než v obřadní síni či kostele. Bylo to na prostranství u restaurace „Rybí dům“ v Chotěbuzi. V minulosti jsme  měli svatby na zahradě, na molu nebo v myslivně.

Pokračuje také trend stěhování z města do venkovských částí. Zatímco v centrální části Českého Těšína a sídliště obyvatelé ubývají, přilehlé části jsou naopak stále lidnatější. Nejvíce obyvatel mají Mosty (1315) a Dolní Žukov (1299). Celkem žije v přilehlých těšínských částech téměř 5000 obyvatel (4990). Na největším českotěšínském sídlišti Svibice je k 1.1.2018 přihlášeno k pobytu celkem 5294 obyvatel, což je o 72 méně než v roce 2016.

V roce 2017 o 21 obyvatel více zemřelo (270) než se jich narodilo (249).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…