Čestné občanství města Lipník nad Bečvou Cpl. Martinu Zeberskymu

27.04.2015 15:00

Před 70 lety skončila 2. světová válka, která přinesla spoustu utrpení pro milióny lidí na celém světě. Přinesla také mnoho hrdinství i menších či větších příběhů, které napomohly k porážce fašismu a neměly by být zapomenuty.

Čestné občanství města Lipník nad Bečvou Cpl. Martinu Zeberskymu
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

Jeden z nich se odehrál také v našem městě a žije v podvědomí několika generací lipeňáků dál. Na návrh Ing. Tomáše Hradílka Zastupitelstvo města Lipník nad Bečvou na svém zasedání dne 14. dubna 2015 udělilo čestné občanství americkému letci Cpl. Martinu Zeberskymu in memoriam.

Martin Zebersky se narodil 18. května 1925 v Bostonu, v rodině byli ještě tři bratři. Před vstupem do řad amerického letectva vystudoval střední školu. V osudný den 22. srpna 1944, kdy se těžce poškozený bombardér vracel z místa cíle bojové operace Blechhammer na svou domovskou základnu v italské Giullii, Liberator 759. perutě 459. bombardovací skupiny dostal zásah, stroj začal být těžko ovladatelný, začaly hořet všechny čtyři motory – velitel vydal rozkaz k opuštění paluby. Devět pilotů z desetičlenné posádky si zachránilo život skokem s padákem, a i když byli po dopadu na zem zajati Němci a uvězněni, přece jen přežili. V té době došlo k ulomení poloviny křídla a neovladatelný stroj se řítil k zemi. Vrak letounu dopadl do pole v prostoru mezi oseckým jezem a Novými Dvory. Z hořících trosek byl vyproštěn přední střelec Martin Zebersky, který přes opakované výzvy zůstal na palubě hořícího stroje. Spekulativně se lze domnívat, že z nějakého důvodu (snad pro svoje židovské vyznání) odmítl opustit palubu, protože podle výpovědi, kterou učinil navigátor McClellan po návratu ze zajetí, zůstal přední střelec ve své funkční věži v naprostém pořádku. Jeho ostatky převezli němečtí vojáci na lipenský hřbitov, kde byl 24. srpna 1944 pohřben. (O provedeném pohřbu byl vyhotoven zápis do matriční knihy města Lipníka nad Bečvou, svazek XII, strana 336, číslo zápisu 52, kde je uvedeno, že k úmrtí pohřbeného došlo dne 22. srpna 1944 ve 12 hodin u oseckého splavu. Pohřeb vykonal koordinátor farnosti kaplan Jan Bombera. Zápis potvrzený správcem farnosti farářem Josefem Benešem dále uvádí identitu pohřbeného: Martin Zebersky, 32995805 T 43440, matka Lilian Zebersky, 863 De Kalb Av.Brooklyn, N.Y.)

Protože se stal čerstvý hrob amerického letce objektem nebývalého zájmu obyvatel Lipníka nad Bečvou, rozhodli Němci o jeho zrušení a ostatky Cpl. Zeberskyho krátce na to exhumovali a přenesli na vojenský hřbitov do areálu zdejších kasáren. Hned po osvobození však byly ostatky opět exhumovány a vráceny na původní místo. Z výnosu sbírky, organizované sdružením lipenských hostinských (pánů Ludína, Vybírala, Kašpárka, Poláška, Drábka a Janála) byl 1. listopadu 1945 v 11 hodin odhalen Cpl. Zeberskymu krásný pomník, který představuje postavu z řeckého bájesloví Ikara. Návrh na pomník vytvořil akademický malíř Jan Hovora a provedl sochař Roman Vrána. Koncem srpna 1946 navštívila toto místo delegace anglo-amerických důstojníků. Byli překvapeni péčí o hrob, přesto došlo k exhumaci a pozůstatky Martina Zeberskyho byly dne 13. listopadu 1946 odvezeny do Prahy a pak na hřbitov padlých Američanů v Evropě do Francie. Rodiče Martina si přáli mít svého syna doma, proto byl opět převezen a 18. května 1949 byly jeho ostatky uloženy v Long Island National Cemetery ve Farmingdale, stát New York, v sekci J na místě 15734.

20. srpna roku 2000 byl u oseckého jezu odhalen pomníček, připomínající onu tragickou událost. Na náhrobní desce text: PER ARDUA AD ASTRA (Utrpením ke hvězdám). Odhalení se zúčastnili i bratři Martina Zeberskyho Alfred a Stanley.

Pro Martina Zeberskyho skončil život v blízkosti našeho města v jeho pouhých 19 letech. Dvoumetrový pomník na hřbitově, znázorňující Ikarův pád, se stal symbolem boje proti násilí. Už několikátá generace našich spoluobčanů navštěvuje se svými dětmi toto posvátné místo, zapalují svíce, vzpomínají – a to nejen ve výročí tragické smrti Martina Zeberskyho, ale hlavně první listopadové dny, kdy uctíváme památku zesnulých. Martin Zebersky se hluboko vryl do našich srdcí a neměl by být nikdy zapomenut.

Ing. Miloslav Přikryl
starosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-lipnik.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…