Cheb: Město finančně významně podporuje sportovní aktivity

29.10.2012 14:10

Na podporu sportovních aktivit dává město Cheb v posledních letech v průměru 5,4 milionu korun ročně.

Cheb: Město finančně významně podporuje sportovní aktivity
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

V posledních dvou letech poskytlo město Cheb granty ze systému podpory aktivit téměř čtyřicítce tělovýchovných jednot, klubů a občanských sdružení působících v oblasti sportu a tělovýchovy. Na podporu sportovních aktivit šlo v průměru téměř 5,4 milionu korun ročně. Do této částky přitom nejsou započteny investice do sportovišť, jako byla například letošní nákladná rekonstrukce hřiště u 5. základní školy nebo výstavba tréninkových hřišť s umělou trávou v areálu TJ Lokomotiva, ani příspěvky na provoz plaveckého bazénu a zimního stadionu, které dohromady činí 11 milionů korun ročně. „V oblasti budování infrastruktury pro sport se v posledních letech udělal v Chebu velký krok dopředu. Zásadní rekonstrukcí prošel zimní stadion, vybudovány byly nové areály pro tenis, minigolf a lukostřelbu,“ řekl starosta Chebu Pavel Vanoušek. „V příštím roce dojde v rámci projektu revitalizace levého břehu Ohře k výstavbě nového víceúčelového sportoviště a lanového centra. Vedle toho počítáme i se stavbou hřiště pro 2. základní školu a dětského dopravního hřiště.“

Město přispívá chebským sportovním subjektům na zajištění běžné činnosti ročně částkou ve výši 4 milionů korun. Dalších 600 tisíc korun pak dostávají takzvané prioritní sporty, například fotbal, hokej nebo mládežnický tenis. „Prostředky na běžnou činnost jsou určeny na zajištění údržby sportovních areálu, pokud jednoty nějaké mají, nebo na uhrazení nájemného. Dále se samozřejmě používají na činnost jako takovou, tedy například na proplacení cestovních příkazů a podobné věci,“ popsal místostarosta zodpovědný za oblast sportu Vladimír Hartmann.

Kromě toho město finančně podpořilo 30 jednorázových akcí, tedy nejrůznějších soutěží, turnajů a závodů, a to částkou 650 tisíc v loňském roce a více než půlmilionem letos. Zvláštní příspěvek ve výši 400 tisíc korun byl poskytnut na mezinárodní turnaj v házené žen O štít města Chebu.

Ve čtyřech desítkách chebských jednot a klubů působí 2312 mládežnických a 3566 dospělých sportovců. Největší Lokomotiva má 1356 členů. Před nedávnem se přitom změnila pravidla pro rozdělování grantových peněz mezi jednotlivé subjekty. „Změny sledují to, aby oproti dřívějšímu stavu byly trochu zvýhodněny jednoty a oddíly, které mají vlastní majetek a zajišťují jeho správu. Nová pravidla také umožňují lépe ohodnotit práci trenérů, což má smysl zejména při výchově mládeže. Obecně se dá říci, že zvýhodněny jsou subjekty, které pracují s mládeží,“ popsal změny starosta Pavel Vanoušek.

Město čekají v následujících letech další velké výdaje související s připravovaným převzetím areálu Lokomotivy a jeho případnými opravami. K zimnímu stadionu a plaveckému bazénu tak přibude třetí, z hlediska zajištění provozu velmi nákladný areál. „Plánujeme vytvořit organizaci, která by je spravovala. Jmenovat by se mohla například Správa sportovních zařízení. V úvahu připadá několik variant. Mohlo by jít o příspěvkovou organizaci, obchodní společnost, případně by to mohl zajišťovat CHETES, který se už stará o plavecký bazén a zimní stadion,“ vysvětlil místostarosta Hartmann.

Město má v majetku i řadu dalších sportovišť, o které se starají přímo kluby či občanská sdružení, která zde působí. Jde například o tenisový, minigolfový a lukostřelecký areál nebo plovárnu na Dřenici. Moderní sportovní areály jsou navíc prakticky u každé základní školy. Školní sportoviště může přitom díky příspěvku města využívat od jara do podzimu i veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…