Cheb: Na náměstí byla slavnostně vztyčena replika nejstaršího krovu v Čechách

10.09.2019 21:49

Součástí týdenního programu na náměstí byla i dílna pro děti a žáky chebských školek a škol.

Cheb: Na náměstí byla slavnostně vztyčena replika nejstaršího krovu v Čechách
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Tento krov posledních 14 dní vyráběli tři tesaři s pomocníkem, a to tradičním způsobem za pomoci jednoduchých nástrojů středověku. Součástí závěrečného týdenního programu na náměstí byla i dílna pro děti a žáky chebských školek a škol. V rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II prošlo dílnou během 4 dní cca 600 dětí různého věku. Na každý den pro ně byl připravený jiný program a pracovní list, vždy v souvislosti s tím, jakou práci zrovna tesaři dělali.

Sobotní vztyčování krovu probíhalo dopoledne za nepříliš příjemného počasí, na odpolední oslavu se ale vyčasilo.  Návštěvníci vyslechli hymnu cechu německých tesařů, požehnání, které pronesl otec Metoděj Kout, duchovní správce chrámu sv. Olgy ve Františkových Lázních, a závěrečnou řeč stavebního historika Michala Panáčka.

Organizátoři Tesařské dílny - Nadační fond Historický Cheb společně s Michalem Panáčkem a Odbor projektového managementu a rozvoje města Chebu -  budou v aktivitách spojených s krovy pokračovat, už mají například pozvání k partnerské účasti na akci k 600. výročí krovu baziliky sv. Martina, která proběhne v roce 2021 v Ambergu.  Nejbližší událostí však je Mezinárodní konference a setkání odborníků na historické krovy, která se koná ve dnech 17.-18.10. 2019 v Kulturním centru Svoboda (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…