Cheb: Od začátku roku platí první změny v placeném parkování

19.01.2012 19:26

Zřízeny byly modré oblasti pro rezidentní a abonentní parkování v ulicích Školní, Jateční a v části Valdštejnovy.

Cheb: Od začátku roku platí první změny v placeném parkování
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Na začátku letošního roku vstoupily v platnost první opatření související s rozšířením systému placeného parkování v širším centru města, ke kterému má dojít v průběhu tohoto roku. Zřízeny byly například tzv. modré oblasti pro rezidentní a abonentní parkování v ulicích Školní a Jateční a v části ulice Valdštejnovy mezi křižovatkami s Májovou a Obrněné brigády. Od Nového roku zde mohou parkovat pouze držitelé rezidentních a abonentních karet pro danou oblast. „V této první etapě se udělala pouze menší část plánovaných změn, protože jednotlivá opatření chceme ještě před realizací druhé, rozsáhlejší, etapy vyhodnotit. Už nyní máme několik námětů na případné úpravy,“ uvedl místostarosta Vladimír Hartmann.

Město registruje například žádosti od některých podnikatelů, jejichž provozovny se nacházejí v modrých oblastech, o zřízení vyhrazeného parkovacího místa. Abonentní i rezidentní karta totiž umožňuje zaparkovat v dané ulici, nikoliv však na konkrétním vyhrazeném místě. „U některých druhů provozoven by takový požadavek mohl být oprávněný, proto budeme možnost zřízení vyhrazených míst zvažovat,“ vysvětlil místostarosta Hartmann. „Uvědomujeme si například také, že v modrých zónách přes den parkuje pouze minimum vozidel. Většina rezidentů totiž ráno odjede do práce a vrací se až odpoledne. Uvažujeme proto o možnosti, že bychom ve vybraných částech modrých zón umožnili přes den bezplatné parkování na časově omezenou dobu s použitím parkovacích hodin.“

Rezidentní a abonentní karty jsou vydávány nejen pro již zmíněné modré oblasti, ale i pro čtyři oblasti smíšené. „Smíšenými oblastmi, kde se dá zaparkovat buď s kartou, nebo s lístkem z parkovacího automatu, jsou zpoplatněné části ulic Komenského a Svatopluka Čecha, Obrněné brigády, náměstí Krále Jiřího z Poděbrad a Kasární náměstí,“ upřesnil místostarosta.

Zatímco pro modrou oblast v úseku Valdštejnovy mezi ulicemi Obrněné brigády a Májová jsou již karty vyprodány (zvažuje se však využití parkovacích míst před budovou policie a tedy i navýšení počtu karet), pro ostatní oblasti se stále ještě dají zakoupit v sídle městské policie v Jiráskově ulici.

§   Rezidentní karta může být vydána osobě s trvalým bydlištěm nebo osobě vlastnící nemovitost v dané lokalitě, abonentní karta fyzické osobě podnikající nebo právnické osobě, která má sídlo, provozovnu nebo místo podnikání v dané lokalitě - podmínky pro vydání rezidentní a abonentní parkovací karty do jednotlivých lokalit jsou k dispozici na webových stránkách města www.cheb.cz v sekci Doprava/Zóna placeného stání.

§   Roční abonentní parkovací karta pro danou oblast stojí 5 tisíc korun za první vozidlo a 8 tisíc za každé další. Roční rezidentní karta pak přijde v případě prvního vozidla na 1200 korun a na 2400 za každé další.

§   Vedle toho je v prodeji i univerzální parkovací karta za 10 tisíc korun, se kterou lze zaparkovat ve všech lokalitách s parkovacími automaty, a krátkodobé parkovací karty, určené podnikatelům, kteří objednávkou či smlouvou doloží, že v dané lokalitě budou provádět stavební, rekonstrukční či údržbové práce. Krátkodobá karta na 10 hodin stojí 60 korun a na sedm dní 250 korun.

§   Rezidentní, univerzální a krátkodobé parkovací karty jsou nepřenosné na jiné vozidlo, než na jehož registrační značku byly vydány. Abonentní parkovací karta je naopak přenosná.

§   Všechny typy parkovacích karet se vydávají v budově Městské policie Cheb v Jiráskově ulici - v pondělí a středu 8-12 a 13-16 h, úterý a čtvrtek 9-12 a 13-15 h, pátek 9-12 h. Parkovací karta bude vydána nejdéle do 14 dnů od podání žádosti o její vydání. Výjimkou jsou krátkodobé parkovací karty, které se vydávají na počkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…