Cheb: Realizace primární prevence ve městě

21.02.2019 14:45

Primární prevence je především o výchově a vzdělávání, kde mají hlavní úlohu především dvě sociální instituce, a to rodina a škola.

Cheb: Realizace primární prevence ve městě
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Primárně preventivní aktivity ve městě Cheb jsou koordinovány prostřednictvím koordinátora protidrogové politiky a určeného pracovníka oddělení sociálně-právní ochrany dětí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Cheb. Již dlouhodobě jsou vypracovávány strategické dokumenty, kde jsou popsány cíle a konkrétní aktivity ohledně realizace protidrogové politiky města Cheb, kam patří i oblast primární prevence. Jedná se o tyto strategické dokumenty:

  • Koncepce města Chebu v oblasti protidrogové politiky a ostatních patologických závislostí 2016-2019 – zde jsou popsány hlavní zásady a cíle realizace protidrogové politiky na toto období, od roku 2020 bude v platnosti další koncepce n a období 2020-2023.
     
  • Plán města Chebu v oblasti protidrogové politiky na rok 2019 – na každý rok zvlášť se vypracovává tento dokument, kde jsou vzhledem ke koncepci upřesněny cíle na konkrétní rok vzhledem k aktuální situaci v oblasti problematiky drog a závislostí.
     
  • Plnění Plánu města Chebu v oblasti protidrogové politiky za rok 2018 – každý rok je rovněž vydán dokument, který zhodnocuje plnění cílů protidrogové politiky za předešlý rok.
     
  • Nabídka preventivních programů pro chebské MŠ- zde jsou především mateřským a základním školám v Chebu nabídnuty primárně preventivní programy na konkrétní rok. Jedná se o nabídku programů, které jsou realizovány oddělením sociálně právní ochrany dětí ve spolupráci s PČR a Městské policie Cheb. Programy jsou realizovány formou přednášek, besed, interaktivních programů zaměřených na konkrétní formy rizikového chování atd. Za rok 2018 bylo realizováno v chebských mateřských a základních školách koordinátorem prevence při Městské policii Cheb více než 180 přednášek. V rámci tohoto programu jsou také školám nabízeny certifikované programy primární prevence ve školském prostředí, které jsou každý rok aktualizovány. Jedná se o dlouhodobé programy v rámci primárně-preventivních aktivit, které splňují standardy odborné způsobilosti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Jedná se programy primární prevence, které jsou pozitivně orientované na změnu životního stylu, které kontinuálně a dlouhodobě pracují s cílovou skupinou, které nejen předávají informace, ale zejména různorodými formami působí na postoje, dovednosti a kompetence členů cílové skupiny.

Všechny tyto dokumenty jsou dostupné na webu města Chebu, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, dokumenty, záložka protidrogová politika.

V rámci realizace protidrogové politiky a primární prevence jsou rovněž realizována dotazníková šetření, která mají za úkol zjistit aktuální stav v oblasti užívání návykových látek především ve školském prostředí. V současné době je aktuální poslední dotazníkové šetření „Zkušenosti dětí a mládeže s alkoholem, tabákem a jinými návykovými látkami na ZŠ, SŠ v ORP Cheb.

Jak a kým je tedy realizována primární prevence ve městě Cheb?

Jedná se o přednášky a semináře prostřednictvím pracovnice oddělení sociálně-právní ochrany dětí ve spolupráci s PČR. Dále jsou různé programy realizovány pracovníkem prevence kriminality pod Městskou policií Cheb. Školám jsou nabízeny formou konkrétního dokumentu aktivity v rámci primární prevence včetně certifikovaných programů. Školy a školská zařízení si rovněž prostřednictvím svých metodiků primární prevence realizují aktivity primární prevence (prostřednictvím minimálních preventivních programů) a aktivně přitom spolupracují s příslušnými odbory města Chebu.

Nezastupitelnou roli mají v oblasti primární prevence organizace, které se na tuto problematiku zaměřují. Jedná se o nízkoprahové kluby pro děti a mládež, kde jsou realizovány volnočasové aktivity s primárně-preventivní složkou a přímo také programy, které jsou zaměřené na konkrétní formu rizikového chování (primární prevence ve školském prostředí není zaměřena jen na problematiku návykových látek, ale také na jiné formy rizikového chování, jako je záškoláctví, šikana, vandalismus atd.). Organizací KOTEC, o. p. s. byly rovněž nabízeny certifikované programy primární prevence, ale z důvodu finančních a personálních nebylo v silách organizace tyto programy dále realizovat, což je velká škoda. Dále se jedná o další organizace, které nabízejí volnočasové aktivity pro děti a mládež (Rokršti, DDM SOVA a další). Nízkoprahové kluby se zaměřují na děti a mládež ze znevýhodněného sociálního prostředí.

Jako koordinační nástroj k realizaci protidrogové politiky slouží pod odborem sociálních věcí a zdravotnictví jednání pracovní skupiny „Týmu pro mládež a protidrogové politiky“, kde jsou zastoupeni zástupci odboru a další odborníci a organizace, které se podílejí nebo mají vztah k problematice protidrogové politiky a realizace primární prevence.

V současné době odbor sociálních věcí a zdravotnictví realizuje návazný program „To je zákon, kámo“ na protidrogový vlak, který byl v Chebu v květnu 2018.

Je připravován formulář ohledně sběru dat o aktivitách primární prevence ve školském prostředí, kdy prostřednictví analýzy těchto dat bude zpracována analýza a následně vypracován nový dokument „Koncepce realizace primárně preventivních aktivit ve školském prostředí ve městě Cheb.

Nejzásadnější je ale však to, jaký obraz my dospělí a celá společnost předáváme našim dětem. Nesmíme zapomenout, že vychováváme především svým vlastním vzorem. Rovněž společnost, kde pití alkoholu za každé příležitosti je norma, benevolentní přístup k tomuto, všudy přítomná reklama, a také, vzor některých autorit zrovna nepřináší dobré poselství pro děti a dospívající. Měli bychom se tedy my dospělí a celá naše společnost zamyslet, co předáváme, a jakým jsme vzorem pro naše děti.

Primární prevence je především o výchově a vzdělávání, kde mají hlavní úlohu především dvě sociální instituce, a to rodina a škola. Tam, kde výchova selhává, by měly nastoupit programy kvalitní, komplexní a dlouhodobé primární prevence 

Mgr. Tomáš Votava
koordinátor protidrogové politiky a sociální prevence

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …