Cheb: Začala se rekonstruovat druhá polovina Špalíčku

11.10.2011 8:20

Opravují se fasády a okna objektů v levé části historicky cenného souboru domů. Náklady budou 1,8 milionu.

Cheb: Začala se rekonstruovat druhá polovina Špalíčku
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Začala rekonstrukce druhé části souboru historických domů Špalíček na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Po loňské opravě domů na pravé straně se nyní rekonstruují fasády a okna šesti objektů v levé části Špalíčku. „Díky elektronické aukci se cenu za rekonstrukci podařilo snížit ze 3 milionů na 1,8 milionu korun. Jen pro zajímavost bych dodal, že loňské opravy stály přibližně 2,4 milionu," uvedl místostarosta Tomáš Linda.

Rekonstrukce má být hotova do 18. listopadu. Po jejím dokončení zůstane z celého historicky cenného souboru neopraven již pouze jeden dům, který jako jediný není majetkem města. „Objekt patří Karlovarskému kraji, se kterým se ho pokoušíme směnit za některý z našich objektů, které kraj pro potřeby svých organizací využívá. Pokud by se to podařilo, chtěli bychom ho pochopitelně dát také do pořádku," poznamenal místostarosta Linda. „Kromě toho plánujeme také úpravy Kramářské uličky, která vede mezi budovami Špalíčku. Chceme z ní udělat turisticky atraktivní místo. Její současný stav příliš k průchodu neláká, či ještě spíše od něj odrazuje."

Špalíček, zřejmě nejznámější symbol Chebu, je souborem jedenácti původně gotických domů rozdělených úzkou Kramářskou uličkou. Vyrůstal již od 13. století na místě kramářských bud a masných krámů. Podle nejstaršího zobrazení z roku 1472 zůstal jeho půdorys v podstatě zachován. Zbořena byla pouze třetí řada domů, která stála na západní straně náměstí.

Bc. Tomáš Ivanič, redaktor Chebských radničních listů

Další zprávy z Chebu čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…