Cheb - město historických krovů

31.01.2019 19:47

Chebské krovy budí zájem nejen v naší republice, ale i v zahraničí. Nejstaršímu krovu v ČR bude letos 700 let.

Cheb - město historických krovů
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Letošní rok je rokem oslav věnovaných nejstaršímu krovu nad presbytářem františkánského kláštera v Chebu. Ten je nejstarším známým dendrochronologickým datovaným krovem na území České republiky. Letos mu bude 700 let. A v rámci tohoto výročí připravuje chebská radnice společně s Nadačním fondem Historický Cheb řadu kulturních akcí.

Již probíhající komentované prohlídky a přednášky budou doplněny v rozmezí měsíců května až září ucelenou výstavou, která bude vycházet z odborných průzkumů. V rámci zářijových Dnů evropského kulturního dědictví bude uspořádán workshop s názvem ALTÁN. Bude se jednat o skutečnou stavbu nového altánu v parku na terase barokního opevnění Chebského hradu. Podle slov Marcely Brabačové, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu, půjde o ukázky historické práce tesařů. Tento projekt bude zaměřen především edukačně za přítomnosti stavebního historika s doprovodem odborného výkladu.

Odborníci na historické krovy z České republiky, Spolkové republiky Německo i Rakouska se pak v říjnu setkají na mezinárodní konferenci.

Historické krovy - chebský fenomén ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …