Chebské krovy se staly rychle pojmem

15.09.2017 7:35

Přes léto přilákaly na sedm stovek lidí, nyní se objevily na titulní straně časopisu NaCestu.

Chebské krovy se staly rychle pojmem
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Jedním z bodů projektu Nadačního fondu Historický Cheb „Historické krovy – chebský fenomén“, který prezentuje tuto unikátní památku, je prohlídková trasa „Pod střechami chebských domů.“ Ta návštěvníky provádí od letošního června po půdách s historickými krovy. Provoz trasy zajišťuje po technické stránce odbor správy majetku, jehož pracovníci na půdách provedli některé bezpečnostní zásahy, navíc také vytvořili přívětivé podmínky pro návštěvníky. Sejmutím ochranných sítí proti holubům a instalací bezpečnostního skla v  gotickém průčelí Schirndingerova domu umožnili turistům pořizování fotografií náměstí z neobvyklého místa a výšky. Také instalace osvětlení na jedné z půd umožňuje v jinak tmavém prostoru dokonalý pohled na kvalitu tesařského provedení krovu v celé jeho výšce.

Péči o turisty a služby spojené s provozem trasy zajišťuje Turistické infocentrum. Jeho pracovnice prodávají vstupenky na prohlídky, informují návštěvníky o této speciální možnosti, evidují počty zájemců a mimo jiné jsou schopné prohlídku zajistit i v čase mimo oficiálně vyhlášené termíny. Takových žádostí se v průběhu léta objevila desítka. Jednalo se o spolky, školy či profesionály z oboru stavebnictví.

Evidence provozu prohlídkové trasy nabídla první čísla. Ta zatím nemůžeme hodnotit, možnost navštívit krovy je naprosto unikátní a ojedinělou záležitostí, která v republice nemá srovnání. V letních měsících prošlo trasu 611 platících návštěvníků na 46 prohlídkách v českém či německém jazyce. Dalších zhruba 50 návštěvníků vidělo krovy bezplatně, jednalo se o průvodce, novináře, historiky, pracovníky památkového ústavu a dalších spolupracujících subjektů.

Nově představovaná památka zaujala i časopis NaCestu, a to natolik, že se Cheb ocitl na titulní straně. Dvoustrana věnovaná historickým krovům je přesně tou propagací, která přiláká další zájemce. Právě vydané 9. číslo časopisu je k objednání na www.nacestu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…