Chlumec nad Cidlinou: Úředníci magistrátu budou vypomáhat s občanskými průkazy o půl roku déle

21.03.2017 17:45 | Zprávy

Z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou zajíždějí dvakrát měsíčně úředníci královéhradeckého magistrátu nabírat žádosti o občanské průkazy a jejich následný výdej. Hradec Králové byl totiž loni zahrnutý do pilotního projektu ministerstva vnitra, který občanům Chlumce nad Cidlinou a Chlumecka umožní vyřízení občanských průkazů blíže svému trvalému bydlišti bez nutnosti jezdit kvůli tomu na královéhradecký magistrát.

Chlumec nad Cidlinou: Úředníci magistrátu budou vypomáhat s občanskými průkazy o půl roku déle
Foto: turistik.cz
Popisek: Chlumec nad Cidlinou

Pilotní projekt z pera ministerstva vnitra měl původně trvat půl roku a kromě Skutče na Chrudimsku do něj ministerští úředníci zahrnuli i Chlumec nad Cidlinou, který spadá do obvodu královéhradeckého magistrátu. Hradecký magistrát dvakrát měsíčně poskytuje svého úředníka, který na chlumecké radnici nabírá žádosti o občanské průkazy a následně po lhůtě potřebné k jejich vyhotovení je i vydává. „Ministerstvo vnitra poskytlo zařízení potřebné k agendě a chlumecký úřad nabídnul prostor, v němž náš zaměstnanec dva dny v měsíci pracuje. Pro prodloužení pilotního projektu je třeba podepsat novou smlouvu o výpůjčce prostor, s čímž rada města dnes vyslovila souhlas. Cílem půlročního prodloužení projektu má být ověření vydávání občanských průkazů v obcích s pověřeným obecním úřadem po dobu celého kalendářního roku,“ vysvětluje tajemnice magistrátu města Markéta Bartušová.

Důležitým faktorem pro stanovení úředních dnů v Chlumci nad Cidlinou bylo už při zahájení projektu v loňském roce nenarušení chodu magistrátu města. „Úředník do Chlumce nad Cidlinou jezdí jednou za dva týdny ve čtvrtek, kdy k nám na úřad chodí v porovnání s jinými dny méně klientů. Tento režim by měl v následujícím půlroce pokračování projektu, iniciovaným ministerstvem vnitra, platit i nadále,“ dodává Markéta Bartušová. S ohledem na blížící se letní prázdniny a s tím i zvyšující se návštěvnost klientů právě na úseku osobních dokladů na královéhradeckém magistrátu je možné, že prodloužení projektu, do něhož byl Hradec Králové ministerstvem zařazen, přinese pro zdejší klienty určitá omezení.

Z dostupných údajů vyplývá, že za dobu od 10. listopadu 2016 do 23. února 2017 obsloužili úředníci v rámci pilotního projektu celkem 313 občanů. Z nich 182 podalo žádost o vydání občanského průkazu, zbytek představují stejní občané, kteří si vyzvedli hotový občanský průkaz, nebo občané požadující pouze informaci. Z celkového počtu 313 občanů jich 118 mělo trvalý pobyt mimo Chlumec nad Cidlinou. Vzhledem k tomu, že vydání občanského průkazu mimo případů jeho ztráty, poškození nebo jiného zvláštního důvodu není zpoplatněno, na správních poplatcích bylo v tomto období vybráno pouze 1.000,- Kč. V rámci činnosti v Chlumci nad Cidlinou nebyla uložena žádná pokuta. Využití služby je rovnoměrné, každý úřední den královéhradečtí úředníci obslouží zhruba 30 občanů. O využití služby je stabilní zájem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Mobilní radnice 19. června na náměstí Republiky představí novou komunikační síť

16:31 Havířov: Mobilní radnice 19. června na náměstí Republiky představí novou komunikační síť

Město Havířov pro své občany v nejbližších dnech zřídí chytrou komunikační síť. Jmenuje je se Munipo…