Chomutov: Město hledá zhotovitele nového mola na Kamencovém jezeře

12.01.2017 20:06

Nebezpečné staré molo už je pryč. Nové molo už je vyprojektováno, nyní se hledá firma, která jej postaví.

Chomutov: Město hledá zhotovitele nového mola na Kamencovém jezeře
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Město vypsalo veřejnou zakázku na novou dominantu vodní plochy. Tvarem bude kopírovat bývalé molo, kompletně se ale změní technologie. Předpokládaná hodnota zakázky je 29,8 milionu korun.

Nové molo se bude vznášet na velkých plovácích. Pochozí část bude ze dřeva. To sice není tak odolné jako umělé materiály, ale bude nejpříjemnější pro návštěvníky.

Jako první bude realizována páteřní část mola, tedy nástupní úsek, hlavní část s relaxační plochou, skokanská věž, zázemí pro plavčíka a dětský bazén. V příštím roce budou doplněny další části včetně bazénů. Už po instalaci první etapy ale bude molo sloužit k lepšímu přístupu do vody a bude normálně fungovat pro návštěvníky.

Pokud vše půjde bez problémů a zádrhelů, z první části mola už by mohli Chomutováci vstupovat do vody v letošním létě. Je ale pravděpodobné, že kvůli stavbě začne sezóna později. Existuje také možnost, že se do léta molo postavit nestihne. „Předchozí vedení lidem slíbilo nové molo už pro letošní sezónu. Výběrové řízení na realizaci však nevyhlásilo včas a termíny jsou nyní hodně napjaté,“ říká náměstek primátora David Dinda.

Nejlepší variantou bude plovoucí molo

Po mnoha jednáních, kalkulacích a konzultacích s odborníky se jeví jako nejlepší varianta plovoucí molo. Oproti pevnému molu, ať už zcela nově vybudovanému nebo umístěném na použitelné části staré stavby, vychází toto řešení finančně nejvýhodněji. Tělo bude poskládáno z jednotlivých, navzájem propojených těles.

Velkou výhodou použité technologie je její variabilita a flexibilita. Jednotlivé dílce je možné od sebe nechat snadno odpojit a případně molo poskládat do jiného tvaru, nebo některé části použít třeba pro závody. Snadná manipulace usnadňuje údržbu a případné opravy, kdy se jen odtáhne kus, který je potřeba dát do pořádku. Na molo je rovněž možné umístit stavby, od plavčické věže přes sauny až po větší budovy. Stejně snadno se na ně dá položit jiný povrch, třeba podlážku pro exhibiční sportovní utkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…