Chomutov: Od ledna budou fungovat služby nízkoprahového denního centra

29.12.2019 8:38

Díky rekonstrukci objektu v Kochově ulici, který dosud sloužil pouze jako noclehárna pro muže, mohlo dojít k rozšíření stávajících služeb. „Od 1. ledna 2020 zde budou vyhrazena místa také pro ženy a nově vznikne služba nízkoprahového denního centra pro muže i ženy,“ prozradil náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Chomutov: Od ledna budou fungovat služby nízkoprahového denního centra
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Sociální služba nízkoprahového denního centra nebyla v Chomutově dosud poskytována. Nejbližší centrum se nachází ve dvacet kilometrů vzdáleném Klášterci nad Ohří. „Prostřednictvím ambulantní služby spojené s poskytnutím přístřeší je uživatelům umožněno řešit vlastní nepříznivou situaci a pomáhat jim snižovat jejich závislost na systému sociálních služeb,“ vysvětlila vedoucí služby z organizace K srdci klíč Hana Pitterlingová.

Služeb noclehárny budou moci muži a nově i ženy využívat od 1. ledna 2020 každý den od 19 hodin do 7 hodin ranních. Primárně jim bude poskytnuta možnost ubytování a zajištěna je také pomoc při osobní hygieně, případně poskytnutí podmínek pro osobní hygienu. „Stávající kapacita deseti mužských lůžek byla navýšena o dvě lůžka vyhrazená pro ženy. Stejný počet uživatelů pojme i nízkoprahové denní centrum, kde budou návštěvníkům k dispozici dva sociální pracovníci. To bude možné využívat denně od 8 do 13 hodin a od 14 do 18 hodin,“ uvedla vedoucí Centra komunitního plánování Jana Hronová.

Strava i dobré rady

Služby centra jsou rozšířené o poskytnutí stravy, nově se zde budou v zimních měsících vydávat polévky, které byly dosud rozdávány v hlavní budově chomutovského magistrátu, a zajištěna je také pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů nebo při obstarávání osobních záležitostí. „Snahou organizace K srdci klíč, o. p. s., která bude služby provozovat, je podpořit schopnosti a dovednosti klientů, aby se dokázali začlenit zpět do pracovního procesu a získat tak samostatné bydlení. Zároveň jsou podporováni ke zvýšení vlastní samostatnosti, sebevědomí, odpovědnosti a k posílení svých kompetencí,“ doplnila Pitterlingová.

Nízkoprahové denní centrum spojené s noclehárnou se nachází v Kochově ulici 3957 a využívat jich mohou osoby starší 18 let. Náklady na stavební úpravy a celkovou rekonstrukci objektu činily 2,6 milionu korun a byly plně hrazeny z rozpočtu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…