Chomutov: Plynaři pokáceli stromořadí lip, město chce náhradu

22.07.2018 15:58

Město v současné době jedná s vlastníkem inženýrských sítí o náhradě lip v Rokycanově ulici. Pět vzrostlých lip muselo být pokáceno kvůli výměně plynového potrubí.

Chomutov: Plynaři pokáceli stromořadí lip, město chce náhradu
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

“Zeleň v ulicích města představuje hodnotu, která by měla být občanům vykompenzována. Proto odbor životního prostředí jedná v současné době s vlastníkem potrubí o náhradě za majetkovou a estetickou újmu, která byla tímto zásahem městu a jeho obyvatelům způsobena,” říká primátor Marek Hrabáč.

Lípy byly pokáceny během května letošního roku při výměně stávajícího plynového potrubí a přípojek k jednotlivým domům. V rámci akce byla odstraněna většina lip, které tvořily uliční stromořadí. “Jak se ukázalo po odkrytí vedení a skutečného umístění sítě, kořenové systémy stromů byly umístěny téměř v trase starého potrubí. Stavební zásah byl pro kořenový systém stromů natolik devastující, že musely být pokáceny,” říká vedoucí odboru životního prostředí Jana Hladová.

Vzhledem k tomu, že na stejné místo se z důvodu nového plynového vedení stromy již vysadit nemohou, jednou z možností je náhradní výsadba v jiné části města. “V jednání je též finanční kompenzace za znehodnocení majetku v podobě vzrostlých dřevin,” dodává Hladová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…