Chomutov: V aleji doplnily prázdná místa nově vysazené lípy srdčité

22.11.2019 10:51

Osm vzrostlých lip srdčitých lemuje od 20. listopadu pravou stranu v chomutovské Bezručově ulici směrem do stejnojmenného údolí.

Chomutov: V aleji doplnily prázdná místa nově vysazené lípy srdčité
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Doplnily tak zelenou proluku ve stávajícím stromořadí, přičemž do budoucna se stanou i protiprašnou bariérou oddělující hojně využívanou silniční komunikaci od chodníku a nejen školního sportoviště. Na výsadbu lip přispěla statutárnímu městu Chomutovu Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy požadovanou částkou 53 000 korun.

„Prakticky celá komunikace vedoucí do Bezručova údolí je lemována stromy, které vyrůstají v zelených pásech kolem ní. V této části však vzrostlá zeleň chyběla, proto jsme se rozhodli doplnit neúplnou alej o osm nových lip srdčitých. Šest jich je v řadě za sebou, zbylé dvě pak doplnily menší mezeru o kus dál směrem k centru. Našim cílem přitom je vytvoření zelené bariéry k odclonění od komunikace a také útočiště pro ptactvo a jiné živočichy,“ uvedla Dagmar Mutinská, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Chomutov. Jak dodala, její odbor, respektive úsek veřejné zeleně bude mít pak i na starost další péči o nově vysazené lípy. „Půjde o klasiku jako v případě údržby jiné zeleně ve městě. Tedy kontrolu kůlování a úvazků, zajištění odplevelení, obnovu zálivkové mísy, odborných řezů a podobně.“

Od roku 2011 až do současnosti podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy 453 projekty za bezmála 52 milionů korun. Konkrétně v severních Čechách to bylo 96 projektů, z nichž 84 bylo realizováno právě v Ústeckém kraji. Včetně Libereckého kraje se jedná o finanční podporu za téměř 13 milionů korun. „ Velice nás těší, že zájem o grant Stromy neupadá, naopak rok od roku roste. Výsadba nové zeleně podpořená Nadací ČEZ tak probíhá na jaře i během podzimu. Jsme rádi, že vedení měst i obcí se snaží vylepšit v dané lokalitě životní prostředí obyvatel, neboť vzrostlá zeleň většinou slouží jako protihlučná či protiprašná bariéra a zároveň přes léto poskytuje tolik potřebný stín. Není zapomínáno ani na ptactvo a další živočichy,“ podotýká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V rámci celé České republiky bylo v letech 2011 – 2018 vysazeno díky přispění Nadace ČEZ na 92 500 stromů a keřů. Jeden strom přitom za celý svůj život spotřebuje jednu tunu CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…