Chomutov: Zastupitelstvo schválilo snížení daně z nemovitosti

02.07.2019 6:32

Chomutované budou mít od příštího roku levnější daň z nemovitých věcí. Rozhodlo o tom Zastupitelstvo statutárního města Chomutova. “Úprava daně spočívá ve snížení základního koeficientu u staveb sloužících k bydlení z hodnoty 4,5 na hodnotu 3,5,” upozornil ekonom města Chomutova Jan Mareš.

Chomutov: Zastupitelstvo schválilo snížení daně z nemovitosti
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Základní koeficient ve výši 3,5 je zákonnou hodnotou pro statutární města. Ta ho však mohou až o 3 kategorie snížit, nebo také o 1 kategorii zvýšit. V Chomutově byl tento koeficient zvýšen na hodnotu 4,5 v roce 2000. „19 let máme v Chomutově nejvyšší základní koeficient daně z nemovitých věcí a konečně se povedlo ho snížit,“ uvedl náměstek primátora Milan Märc. Majitelům nemovitostí to může ušetřit několik stovek korun ročně. „Takto vysoká daň z nemovitosti nám připadá naprosto nesmyslná, proto chceme lidem trochu ulehčit a vyjít jim vstříc,“ doplnil Märc.

Momentálně vlastník bytové jednotky 3+1 o rozloze 76 m2 zaplatí každý rok daň z nemovitých věcí přibližně 1.660 Kč. „Po snížení základního koeficientu na zákonnou hodnotu, by měl majitel průměrně velkého bytu 3+1 ušetřit 22 %, tedy necelou čtvrtinu, a zaplatit tak něco málo přes 1.200 Kč,“ dodal Milan Märc.

Úprava daně z nemovitých věcí spočívá ve snížení základního koeficientu, podnikatelský a místní koeficient zůstává stejný. Výpadek v příjmech z této daně je plně kompenzován dlouhodobě vyšším výnosem z daně z přidané hodnoty,“ doplnil ekonom města Chomutova Jan Mareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…