Chomutov má sedm kamenů zmizelých

31.10.2021 18:05 | Tisková zpráva

Chomutov se zařadil mezi mnohá evropská města, kde lze nalézt tzv. Stolpersteine. Tyto česky nazývané kameny zmizelých jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, které se vsazují jako trvalá připomínka do chodníků před domy, kde žily oběti holokaustu a nacistického režimu. Od pátku 22. října se jich v ulicích Chomutova nachází rovnou sedm kusů.

Chomutov má sedm kamenů zmizelých
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Z aktivity manželů Moniky a Adama Zwettlerových z Chomutova byla uspořádána sbírka na umístění kamenů zmizelých, které po celé Evropě připomínají oběti holokaustu. Mezi občany města se vybrala částka, která umožnila instalaci sedmi kamenů, které tedy mohou připomenout sedm osudů Chomutovanů, kteří se stali oběťmi nacistického režimu.

„V Chomutově bohužel některým obětem nebylo možné Stolperstein umístit, protože ulice, kde žily, už neexistují,“ uvádí Monika Zwettlerová. Kameny tak v Chomutově tedy mohly být položeny za rabína Dr. Emila Krakauera a jeho manželku Matyldu na Žižkově náměstí, za Bedřicha Hellera a jeho matku Ernu v ulici Puchmayerova, za Kláru a Maxe Hellerovi v ulici 28. října a za Markétu Konirschovou (roz. Goldmannovou) v ulici Čelakovského před vilou Goldmann.

Slavnostnímu aktu byli přítomni předseda teplické židovské obce Michael Lichtenstein a modlitby přednesl duchovní teplické židovské obce Tomáš Pulc. Aktu se zúčastnili také náměstci primátora města David Dinda a Milan Märc.

„To, že jsme s Davidem Dindou finančně přispěli na výrobu kamenů zmizelých je daleko méně důležité než to, že jsme byli u toho, když se prvních sedm kamenů poprvé instalovalo v Chomutově. Kameny připomínají oběti šílených hrůz, na které nesmíme zapomenout. Kdo totiž zná svoji minulost, není odsouzen ji opakovat,“ uvádí Milan Märc.

Oběti holokaustu, které připomínají kameny zmizelých v Chomutově:
D. Emil Krakauer (1876–1942). Zemřel v Lodži
Matylda Krakauerová roz. Hartová (1877–1942). Zemřela v Lodži
Markéta Konirschová roz. Goldmannová (1885–1942). Zemřela ve Wazdowě
Max Heller (1870–1943). Zemřel v Osvětimi
Klára Hellerová roz. Taussíková (1878–1943). Zemřela v Osvětimi
Erna Hellerová roz. Holubová (1881–1943). Zemřela v Osvětimi
Bedřich Heller (1902–1943). Zemřel v Osvětimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…