Chrudim: Pamětní deska Kosům chrudimským odhalena

03.11.2017 20:16

V pátek 3. listopadu ve 12 hodin a 7 minut (tedy v 11.67 hodin kosáckého času) byla na budově hotelu Fortna odhalena pamětní deska Kosům chrudimským – pozoruhodné humoristické stolní společnosti, která od roku 1867 dotvářela kolorit Chrudimě a po celou dobu své existence reagovala humorem a satirou na život v našem městě.

Chrudim: Pamětní deska Kosům chrudimským odhalena
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Kosové ovšem nebyli jenom vtipálky se svérázným humorem, věnovali se také celonárodním otázkám a mj. podporovali i charitu,“ dodává Pavel Kobetič, autor publikace Chrudimský humor (II) Kosové, která bude představena koncem listopadu 2017.

Stolní společnost Kosů chrudimských byla ustavena přesně před 150 lety, tzn. 3. listopadu 1867, a to především zásluhou Aloise Gallata. Ve znaku měla zpěvného ptáka z čeledi drozdovitých, její členové po složení slavnostního slibu nosili červenou čepici ve tvaru kosího zobáku zakončenou šaškovským střapcem a lemovanou bílým páskem, na němž měli vyznačeno své kosácké jméno. Kosové, mezi něž patřili učitelé, úředníci, advokáti, lékaři, živnostníci a obchodníci, se scházeli v pronajatých místnostech hostinců, tzv. Kosárnách, kde plánovali různá „povyražení“ nejen pro své členy, ale i pro širokou veřejnost.  Kromě koncertů, divadelních představení či tanečních zábav pořádali výlety do přírody, nejčastěji pěšky na Podhůru nebo zvláštním vlakem do údolí Pod Skalou.

Kosácký pozdrav „Klap“ byl pronášen s veselým důrazem a s přáním, aby pro všechny platilo kosácké „Zachovejme si zdravý rozum, i když by byl všude učiněný blázinec čili Ať se v světě co chce děje, pravý Kos se jenom směje!“

Další informace k tématu jsou zveřejněny v listopadovém Chrudimském zpravodaji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…