Cizinecká policie v Liberci má nový Schengenbus

14.03.2017 19:05

Cizinecká policie v Liberci získala pro svou činnost novou moderní techniku za více jak pět miliónů korun. Při práci jim pomáhá nový Schengenbus. Policisté koncem minulého týdne cvičili na třinácti vytipovaných místech - bývalých hraničních přechodem s Polskou republikou a čtyřech úsecích tzv. zelené hranice připravenost pro případ dočasného znovuzavedení ochrany hranic. V Libereckém kraji při té příležitosti představili nový Schengenbus veřejnosti.

Cizinecká policie v Liberci má nový Schengenbus
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vzhledem k tomu, že hranice s Polskem prochází i Libereckým krajem, zúčastnili se tohoto cvičení i cizinečtí policisté z kraje. Do cvičení, které bylo vyhlášeno ve čtvrtek 9. března 2017 odpoledne, na základě fiktivního rozhodnutí Vlády ČR, byla také zapojena Armáda ČR, Celní správa ČR a příslušníci Straže Granicznej Poslska.

Cílem cvičení bylo zejména ověřit připravenost Policie ČR a ostatních složek v případě, že by Vláda ČR vydala skutečné rozhodnutí o znovuzavedení ochrany státních hranic a v reálných podmínkách zjistit,  jak rychle jsou složky schopny reagovat na tuto situaci, dostat síly a prostředky na státní hranice a bezproblémově tak zajisit jejich ochranu. Součástí cvičení bylo i předávání informací o tomto stavu příslušným orgánům státní správy, zahraničním partnerům a poskytnutí informací veřejnosti.

„Simulujeme znovuzavedení pohraničních kontrol mezi Českou a Polskou republikou,“ sdělil plukovník Vladislav Husák, ředitel policie v Libereckém kraji. „Na území kraje máme v tuto chvíli tři takové simulované hraniční přechody. Jeden je v Hrádku nad Nisou, druhý v Habarticích a třetí v Harrachově,“ dodal.

Liberecká policie při tomto cvičení využila novou, moderní techniku, a to Schengenbus. Ten zástupcům cizinecké policie slavnostně předal na počátku února první náměstek policejního prezidenta brig. gen. Martin Vondrášek. Kromě Libereckého kraje obdrželi novou techniku ještě v kraji Jihomoravském, Jihočeském, Karlovarském, Středočeském a hl. městě Praze.

Schengenbusy IV. generace jsou technické prostředky vybavené vnitřní laboratoří k mobilní kontrole cestovních dokladů, cenin a dalších dokladů předkládaných cizinci při jejich kontrolách. Jedná se o vozidla Mercedes Benz Sprinter CDI KA s pohonem 4x4. Vnitřní laboratoř obsahuje videospektrální komparátor, což je multifunkční přístroj pro kontrolu dokladů, který využívá různé druhy osvětlení. Dále ruční termovizní kameru, stereomikroskop, fotografické vybavení, dva notebooky s příslušenstvím, napojení na policejní databáze a další technické prvky. Policisté jsou díky těmto přístrojům schopni během chvíle poznat, zda se jedná o padělaný nebo pozměněný doklad či písemnost. Vozidlo je díky elektrocentrále energeticky soběstačné. Cena jednoho Schengenbusu s veškerým vybavením je 5 255 632 korun.

Policisté měli na tuto akci zapůjčený od kolegů z Jihočeského kraje i přístroj na odhalení pohybu osob v kamionech, který snímá tlukot srdce. Pracuje na bázi sond, které se připojí na kamion. Řidič musí opustit vozidlo, kromě motoru by měla být vypnutá i další rušící zařízení včetně rádia. Pokud jsou křivky vyrovnané, je vše v pořádku a v kamionu žádná cizí osoba není.

Během akce, která probíhala nejen na území Libereckého kraje, ale i v dalších krajích, které sousedí s Polskou republikou a která prověřovala akceschopnost pro případ dočasného znovuzavedení ochrany hranic, zkontrolovalo více jak pět desítek policistů, zapojených do akce, celkem 20 autobusů, 145 dodávkových vozidel a 444 nákladních vozidel. Kontrolou prošlo i bezmála pět set vozidel osobních.

Kontrolováno bylo přes čtyřicet osob ze zemí třetího světa a více jak 1 800 občanů Evropské unie. Policisté zjistili necelých sedm desítek přestupků, které řešili uložením blokových pokut ve výši přes třicet tisíc korun. Z nich se bezmála polovina týkala porušení z. č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…