Co spojuje města Cheb, Poděbrady a Tharandt?

04.09.2013 15:44

V saském Tharandtu, městě u Drážďan s asi 6 tisíci obyvatel, byla podepsána dohoda o spolupráci v oblasti cestovního ruchu.

Co spojuje města Cheb, Poděbrady a Tharandt?
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Podobnou smlouvu tu, stejně jako s Chebem, uzavřeli i s městem Poděbrady. Delegaci Chebských vedli starosta Pavel Vanoušek a místostarosta Michal Pospíšil.

„Všechna tato města spojuje osoba českého krále Jiřího z Poděbrad, respektive jeho dcery Sidonie-Zdeňky,“ vysvětluje starosta Pavel Vanoušek. „Ta také po svém ovdovění - byla manželkou vévody Albrechta Srdnatého - zůstala poslední obyvatelskou tharandtského hradu, z kterého je dnes zřícenina.“

Dohoda o spolupráci byla podepsána při příležitosti poskytnutí dotace na projekt sanace hradní ruiny v Tharandtu. Jejím úkolem je zvýšení povědomí o kulturních památkách všech uvedených měst i podpora aktivit v oblasti cestovního ruchu.

„Do budoucna,“ sděluje místostarosta Michal Pospíšil, „vidíme i další možnou spolupráci našeho města, resp. společnosti Lesy města Chebu s Vysokou lesnickou školou v Tharandtu, mimochodem velmi uznávanou. I vzhledem k tomu, že máme lesy také v SRN, může jít o skutečně užitečnou spolupráci.“

„Naše setkání se starostou Poděbrad Ladislavem Langrem bylo přínosné nejen v tom, že nás spojuje projekt Tharandtských, kteří potřebovali dva přeshraniční partnery. Domluvili jsme se, že možnou spolupráci mezi Chebem a Poděbrady v souvislosti s osobností Jiřího z Poděbrad budeme určitě oba podporovat,“ uzavírá starosta Pavel Vanoušek.

Uvažuje se např. o tom, že by města jakkoli spojená s Jiřím z Poděbrad, kterých má být asi 50, uspořádala v jeden den koncert - bez žánrového omezení. Akce by tak mohla usilovat i o zápis do České knihy rekordů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…