Dačice: Ve městě byly položeny první Kameny zmizelých

12.10.2021 20:51

Přibližně třicet lidí se v pátek 17. září zúčastnilo v Antonínské ulici před domem č. 181 položení Kamenů zmizelých na památku Maxe, Štěpánky, Jiřího a Věry Vohryzkových, kteří byli za druhé světové války deportováni a zavražděni v koncentračním táboře Osvětim...

Dačice: Ve městě byly položeny první Kameny zmizelých
Foto: wikimedia.org/Daniel Baránek
Popisek: Dačice

Během krátkého pietního aktu promluvil starosta města Karel Macků a předseda Senátu Parlamentu ČR pan Miloš Vystrčil. 

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Životní osud rodiny Vohryzkových přiblížila přítomným paní Léblová ze spolku ZIKARON z Jindřichova Hradce. Samotného položení Kamenů se pak ujala paní Věra Kufová, neteř Štěpánky Vohryzkové.

Rodina Vohryzka patřila v Dačicích k největším podnikatelům a v Antonínské ulici zřídila v roce 1919 továrnu pro ruční pletací stroje, kterou po smrti staršího bratra Richarda v roce 1934 vedl právě Max. Konec 30. let a nástup fašistické diktatury znamenal pro firmu židovského majitele postupnou likvidaci. Počínaje rokem 1939 se pletárně ani rodině samotné nevyhnula perzekuce. Max Vohryzek, který byl představitelem dačických Židů a všeobecně byl považován za dobrého a poctivého člověka, byl zatčen gestapem a po dlouhých útrapách deportován do Osvětimi, kde v červenci 1942 zemřel. Jeho žena Štěpánka s dětmi Jiřím (6 let) a Věrou (4 roky) zahynula v Osvětimi v prosinci 1943.

Kameny zmizelých jsou dlažební kostky opatřené mosaznou destičkou se jménem, datem narození a datem a místem úmrtí, umisťované do chodníku před domy, kde měli své domovy židovští obyvatelé, kteří se stali oběťmi holocaustu. Projekt Zmizelých kamenů, německy Stolpersteine, vznikl v roce 1992 v Německu a rychle se rozšířil do všech evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…