Dárek pro říčanské občany: Sleva 25 % z poplatku na popelnice v roce 2016

01.12.2015 13:00

Radnice v Říčanech nadělila občanům s trvalým bydlištěm ve městě vánoční dárek. Nově získají dvacetipětiprocentní slevu z ceny ročního poplatku za svoz směsného komunálního odpadu.

Dárek pro říčanské občany: Sleva 25 % z poplatku na popelnice v roce 2016
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

U nejběžnějšího typu popelnice s objemem 120 litrů lidé ušetří ročně 576 Kč. U kontejneru s 1100 litry dokonce přes 4 tisíce korun.

Od prosince mohou občané města jako každoročně kupovat známky na popelnice se směsným komunálním odpadem. Vedení města si však pro obyvatele s trvalým pobytem v Říčanech připravilo malé překvapení. Na rok 2016 budou mít popelnici o čtvrtinu levnější. Město navíc uvažuje o postupném dalším snižování cen v dalších letech podle toho, jak to rozpočtová situace města dovolí.

Známky se prodávají pouze na celý rok, není umožněn čtvrtletní prodej. Výjimku tvoří pouze noví uživatelé, kteří se k odběru přihlásí v průběhu roku. Jim se sleva vypočítává podle měsíčních či čtvrtletních cen na zbývající část roku. U nejmenší šedesátilitrové nádoby je sleva za rok 396 Kč, u největší popelnice s objemem 1100 litrů je rozdíl v ceně znatelných 4080 Kč.

Aby lidé slevu obdrželi, musí při koupi známky prokázat trvalé bydliště v Říčanech. U rodinných domů se musí prokázat občanským průkazem s trvalým bydlištěm alespoň jedna osoba žijící v domě. Osoba s trvalým bydlištěm na úřední adrese nemá na slevu nárok.

Faktura pro společenství vlastníků

Bytovým domům se společenstvím vlastníků bude město od letoška vystavovat na prodej známek na popelnici fakturu. Platbu v hotovosti u plátců za tyto domy již město neakceptuje. Slevu získají pouze v tom případě, že polovina z celkového počtu hlášených osob v domě trvale žije v Říčanech. Obdobně se bude postupovat i u domů s více bytovými jednotkami (nájemní, vícegenerační domy), zde je však možná platba v hotovosti.

„Pro obdržení slevy je nutné dodat jako podklad pro fakturu seznam všech hlášených osob a počet bytových jednotek v domě s prohlášením, že údaje v seznamu jsou pravdivé. Vzor prohlášení bude zveřejněn na webových stránkách města. Pokud zjistíme, že v prohlášení nebyly uvedeny pravdivé informace, zaplatí vlastník/zástupce společenství vlastníků plnou cenu a navíc smluvní pokutu ve stejné výši,“ připomíná starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/.

Již od roku 2014 platí důchodci (i invalidé) žijící sami poloviční cenu za nádobu 60 litrů. K této zvýhodněné částce dostanou nyní slevu dalších 25 %. Celkem tak za tuto nádobu na příští rok zaplatí 612 Kč. Sleva se však nevztahuje na majitele rekreačních objektů, kteří platí za využití kontejnerů pro chataře nebo 5 odpadových pytlů 500 Kč za sezónu (duben - říjen).

Cena bioodpadu zůstává stejně jako v letošním roce s 1/3 slevou na všechny typy nádob. Objem nádoby stanovuje maximální počet uživatelů s tím, že nádobu 60 litrů mohou užívat maximálně dva lidé (u bioodpadu 3 lidé) a kontejner s objemem 1100 litrů je pro 36 osob (u bioodpadu 45 lidí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…