Děčín: Město koupí boletickým hasičům cisternu z dotace

10.05.2021 18:35

Město Děčín pokračuje v podpoře jednotek sboru dobrovolných hasičů. Nyní se připravuje nákup nové automobilové stříkačky pro boletickou jednotku. V plánu je využít na její pořízení dotaci.

Děčín: Město koupí boletickým hasičům cisternu z dotace
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

„Jednotka používá vozidlo staré skoro dvacet let, udržovat ho v uspokojivém technickém stavu, abychom zajistili akceschopnost jednotky, je ale finančně náročné,“ vysvětluje primátor města Jiří Anděl.

Pokud město dotaci obdrží a najde v rozpočtu finance na spoluúčast, mohli by se hasiči dočkat výměny vozu v roce 2022. Radní města již také schválili záměry nákupu dopravních automobilů pro JSDH Děčín – Křešice a JSDH Děčín – Horní Žleb. Také v tomto případě se bude město na pořízení nové techniky snažit získat dotace.

Loni město všem jednotkám pořídilo nový svolávací a informační systém FIREPORT. Po vyhlášení požárního poplachu Krajským operačním a informačním střediskem hasičského záchranného sboru přijde každému hasiči do mobilu informace o výjezdu. V tu chvíli má hasič možnost potvrdit, zda se výjezdu zúčastní nebo ne. Systém dále otevře vrata do objektu, do garáží a rozsvítí světlo v hasičské zbrojnici.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

U jednotek dobrovolných hasičů kategorii JPO-III (Boletice, Staré Město a Horní Žleb) byl systém vybaven navíc také počítačem a monitorem, který zobrazuje údaje o konkrétním výjezdu. Současně jsou tyto informace přehrávány v reproduktoru. Hasiči mají proto už při přípravě na výjezd informaci o tom, kam pojedou, na jaký typ výjezdu (požár, nehoda atd.) a co budou při zásahu potřebovat. Tiskárna jim navíc vytiskne informace o výjezdu, včetně mapy s vyznačeným místem události.

Nový velitel na Starém Městě

Novým velitelem JSDH na Starém Městě se stal minulý týden pětatřicetiletý František Smola. Nahradil Miloslava Mandzáka, který tuto jednotku vedl jedenáct let. Pod jeho vedením došlo u jednotky k personální stabilitě a ke zvýšení odborné úrovně a akceschopnosti. Jeho práci proto ocenil primátor města Jiří Anděl, který současně jmenoval velitelem staroměstské jednotky právě Františka Smolu. Tento pětatřicetiletý dobrovolný hasič v jednotce působí osmnáct let, dosud byl velitelem družstva. U kolegů má autoritu, podílí se na odborném výcviku hasičů, drobných opravách a splňuje odborné požadavky.

JSDH na Starém Městě před dvěma lety dostala nové dopravní vozidlo. V plánu je například dokončení zateplení fasády zbrojnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…