Den válečných veteránů uctila Olomouc pietou u opraveného památníku

11.11.2017 18:59

U památníku Osvobození Rudou armádou na okraji Čechových sadů uctilo dnes vedení statutárního města Olomouce, zástupci Armády České republiky a hosté z velvyslanectví Ruské federace Den válečných veteránů. Ten se pravidelně připomíná na místech spojených s vojenskou pietou vždy 11. listopadu, tedy v den kdy skončila první světová válka.

Den válečných veteránů uctila Olomouc pietou  u opraveného památníku
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Pro letošní pietní akt jsme si tento památník nevybrali náhodou. Krátce po konci války byla na výstavbu pomníku uspořádána veřejná sbírka, která vynesla přes sto tisíc korun. Byl odhalen už za šedesát osm dní, kdy zde bylo přítomno více než padesát tisíc Olomoučanů. Tehdy byli lidé ochotni dát poslední prostředky na to, aby uctili památku těch, kteří vybojovali pro naši zemi opět svobodu,“ uvedl primátor Antonín Staněk při slavnostním odhalení.

Památník, zapsaný na seznam nemovitých kulturních památek, byl slavnostně odhalen v červenci 1945. Autorem návrhu je architekt Jaroslav Kovář mladší, jenž se nechal inspirovat Čestným Sloupem Nejsvětější Trojice.

Věnec k pomníku položil i generální konzul Ruské federace Alexandr Nikolajevič Budaev. „Dnes si připomínáme vojáky Rudé armády, kteří v dubnu 1945 padli při osvobození Československa od fašistické okupace. Byli to obyčejní mladí vojáci, kteří statečně bojovali o životy neznámých lidí, své životy však nedokázali zachránit. Splnili svou vojenskou povinnost až do konce, zemřeli jen několik dnů před vítězstvím a navždy zůstali ve vaši zemi,“ řekl konzul na slavnostním ceremoniálu. Poděkoval také všem, kdo se podíleli na rekonstrukci pomníku.

„Pískovcový povrch pomníku byl za dobu od konce druhé světové války již zanesen prachem a byla v něm usazena i mikroflóra v podobě řas, mechů a lišejníků, proto vítám jeho restaurování,“ popsal majetkoprávní náměstek primátora Filip Žáček.

Restaurátorské práce a odlití bronzových desek v hodnotě 3,2 milionu korun financovala Ruská federace. Příprava na restaurování začala před rokem a samotné práce začaly letos v srpnu. „Použili jsme vodu s regulovaným tlakem, chemické zábaly i mechanické čištění,“ vysvětlil restaurátor Daniel Daubner. Některé části pomníku ale bylo nutné vyhotovit znovu. „Dnešní kopie bronzových desek byly vytvořeny podle dobových fotografií a původních Kovářových návrhů a chybějící kamenné prvky nahradily kopie z hořického pískovce,“ doplnil Daubner.

V příštím roce plánuje město dokončení revitalizace okolí památníku. „Dojde k redukci příliš pompézních zpevněných ploch, které jsou ve špatném technickém stavu a nahradí je zelený trávník. Památník bude díky úpravám zeleně také více součástí parku. I po těchto úpravách zůstane památních Osvobození Rudou armádou největším na českém území, který přežil revoluční roky 1989-1990,“ objasnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Terénní úpravy si vyžádají zhruba 1,8 milionu korun.

Pietní akty Dne válečných veteránů s uctěním jejich památky se dnes odehrály rovněž na ústředním hřbitově v Neředíně a na vojenském hřbitově v Černovíře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …