Díky aukci Hradec Králové nezaplatí ani v příštím roce za elektřinu více

24.09.2011 12:36

Dosud největší centralizovaný nákup městských a obecních samospráv pod vedením statutárního města Hradce Králové se uskutečnil 7. září na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Díky aukci Hradec Králové nezaplatí ani v příštím roce za elektřinu více
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hradec Králové spolu s pěticí moravských měst nakoupily elektřinu na energetické burze. Sdružily svoji poptávku po elektřině do centralizovaného balíku se záměrem zvýšit atraktivitu pro dodavatele a dosáhnout výhodnější ceny.

Takto „vysoutěžená" cena elektrické energie je platná pro statutární město Hradec Králové a jím zřizované organizace a založené společnosti. „Letos se centrálně do tohoto projektu s městem zapojilo více než 40 organizací. Sdružené soutěžení o cenu elektrické energie úspěšně proběhlo již v roce 2010. Soutěž měla tehdy 32 účastníků a čtvrtinový objem, přesto se dosáhlo úspory v rozsahu 20 % na nízkém napětí a 33 % na vysokém napětí. Nyní je celkový objem sdruženého nákupu podstatně rozšířen účastí příspěvkové organizace Technické služby Hradec Králové a akciové společnosti Dopravní podnik města Hradce Králové, ale třeba i školských zařízení," dodává Denisa Netolická, vedoucí odboru vnitřních služeb Magistrátu města Hradec Králové.

„Samosprávy soustředily poptávku a nakoupily celkem 20 477 MWh elektřiny v hladině nízkého napětí a 6 698 MWh v hladině vysokého napětí. V konkurenčním prostředí energetické burzy se podařilo u nízkého napětí dosáhnout ceny 1394 Kč/MWh, u vysokého napětí pak 1441 Kč/MWh. U nízkého napětí se dodavatelem pro rok 2012 stala společnost United Energy Trading, a.s., u dodávek v hladině vysokého napětí uspěla společnost ČEZ Prodej, s.r.o.," upřesnil mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno Martin Soukup.

Hradci Králové a pětici moravských měst, jež nakoupily v září elektřinu na kladenské energetické burze, zůstala pro příští rok zachována cenová úroveň roku letošního. „To je při aktuálním růstu nabídkových či ceníkových cen dodavatelů energií velmi dobrý výsledek. Dá se říci, že Hradec Králové není v burzovním nákupu žádným nováčkem, protože realizoval nákup elektřiny touto formou už v roce 2010 jako první statutární město v Česku," uzavírá Soukup.

Ze všech možností daných zákonem o veřejných zakázkách zvolil Hradec Králové nákup energií na komoditní burze především z toho důvodu, že se jedná o nejtransparentnější formu nákupu v silně konkurenčním prostředí, kde se nejlepší možná cena v daném čase generuje přímo v elektronickém burzovním systému. Cenu do jisté míry ovlivnila i současná světová ekonomicko-politická situace a ceny surovin.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…