Do Berouna přijede Legiovlak

04.04.2016 6:36

Na nádraží v Berouně 7. dubna dorazí Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích. Už dvanáct zrekonstruovaných vagonů představí život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Veřejnosti bude k dispozici zdarma až do 12. dubna, pak se přesune do Kladna.

Do Berouna přijede Legiovlak
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Čtvrtou zastávkou letošní pouti Legiovlaku, projektu Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát, je berounské nádraží. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko.

Legiovlak bude přístupný zdarma

V současnosti se Legiovlak skládá již z 12 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví.

„V Berouně představíme Legiovlak 7. dubna, v 10:00 slavnostně zahájíme naší unikátní výstavu, letos máme v plánu navštívit 28 měst a obcí České republiky,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100 a dodává: „Zůstaneme zde do 12. dubna a doufáme, že místní zaujmeme a ti se přijdou podívat a třeba i zjistit něco o svých předcích. Posádka vlaku dokáže hledat konkrétní osoby v databázi legionářů, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí.“

Samotný Legiovlak bude přístupný zcela zdarma každý všední den od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 18:00. Komentované prohlídky s průvodcem začínají každý den od 13:00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. Posádka vlaku v dobových uniformách je vždy k dispozici jak k odbornému výkladu, tak k pomoci s pátráním po legionářích mezi předky návštěvníků.

Návštěvníci uvidí i dobové filmy

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu.

„Letos jsme opět rozšířili o jeden vagon, který představuje kinosál Osvětového odboru odbočky Československé národní rady na Rusi, ve kterém budeme promítat dobové dokumenty a filmy. Máme dokonce i originální promítačku, která k těmto účelům sloužila našim legionářům, ta samozřejmě bude v expozici jen staticky,“ říká Charfreitag a vysvětluje: „Všechny naše vagony jsou sto let staré originály, které sice přímo nepřepravovaly naše legionáře, ale i tak bylo velmi obtížné opravit je do provozuschopného stavu.“

Návštěvníci si tak budou moct prohlédnout zázemí ubytovacího vozu, kterému se říkalo těpluška, polní poštu, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, či kovářský vagon s obráběcí dílnou. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin.

Kontakt na organizátora

Cílem Legiovlaku je připomenout opomíjené legie především nejmladším, proto jsou pro kolektivy připraveny zdarma exkurze s výkladem. Zájemci o skupinovou prohlídku se mohou dopředu objednat na e-mailu ZDE nebo na tel. 734 315 642 a domluvit si přesný čas. Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…