Do přehrady Olešná ve Frýdku-Místku se zakousnou bagry

09.08.2016 9:17

Statutární město Frýdek-Místek stále vylepšuje a zdokonaluje rekreační oblast v lokalitě přehrady Olešná, která se nachází v klidné části na okraji města. Vítá proto aktivitu státního podniku Povodí Odry, vlastníka a správce tohoto vodního díla, odtěžit sedimenty, které se na dně přehrady usazovaly postupně přes padesát let.

Do přehrady Olešná ve Frýdku-Místku se zakousnou bagry
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Z přehrady Olešná a přilehlého rybníku Řehánek bude odtěženo přes 180 tisíc m3 nánosů sedimentů, které v přehradě dosahují dvou až dvou a půl metru. „Těžit se bude zejména v místech přítoku, to znamená v oblasti Bahno-Hlíny (poblíž restaurace Muroňka), a taky v oblasti Jacht klubu, přičemž zde bude dno vyčištěno také od cizorodých předmětů a pařezů, tedy pozůstatků původní aleje a obydlí,“ přiblížil generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Přípravné práce jsou v plném proudu. Uvnitř přehrady již byly vybudovány dočasné komunikace, které budou sloužit k těžbě a odvozu sedimentů. „Předpokládáme, že samotná těžba by mohla být zahájena již 11. srpna a ukončena na přelomu března a dubna příštího roku. Vytěžené sedimenty budeme v souladu s legislativou kontrolovat a odvážet na odval Strážnice u Dolu Staříč III, odval Staříč u Dolu Staříč II a částečně na Skládku odpadů COZ v Ostravě,“ řekl Miroslav Janoviak, investiční ředitel Povodí Odry.

Odvoz vytěžených sedimentů bude mít vliv na dopravu ve městě, která bude zase o něco zatíženější. V době těžby, která bude probíhat od 6 do 18 hodin, projede městem na 300 nákladních aut denně. Snahou města bylo najít pro ně vhodné trasy. „Ceníme si přístupu Povodí Odry, které souhlasilo s námi navrženou trasou, vedenou tak, aby se nákladní vozy vyhnuly právě opravovanému hlavnímu tahu na Ostravu a co možná nejméně omezovaly dopravu ve městě. Plně naložená vozidla budou vyjíždět u restaurace Rybářská bašta a budou pokračovat ulicemi Na Hrázi, Palkovická a dále přes Palkovice a Chlebovice do místa určení ve Staříči. Prázdné vozy se budou vracet po Příborské přes Rovenskou k Jacht klubu TJ Sokol Palkovice,“ popsal trasu primátor Michal Pobucký.

Povodí Odry se také městu smluvně zavázalo k úklidu využívaných místních komunikací po celou dobu odtěžování a následně k jejich uvedení do původního stavu. „Jedná se převážně o ulice Na Hrázi, Rovenská a Kvapilova, které nebyly stavěny pro takovouto zátěž. Aby škody na nich byly co nejmenší, bude cesta k Jacht klubu a Rybářské baště překryta panely a místa křížení s cyklostezkou budou překryta plechy. Každý vjezd a výjezd z prostoru přehrady na komunikaci bude také opatřen oklepovou plochou, která bude denně čištěna,“ doplnil náměstek primátora Karel Deutscher.

Odtěžením sedimentů z přehrady Olešná ve Frýdku-Místku bude obnoven retenční prostor, to znamená, že přehrada bude moci pojmout a také zadržet více vody, čímž se posílí protipovodňová ochrana a v období sucha bude zajištěna povrchová voda pro místní průmyslové podniky. Opomenout nelze ani to, že po odbahnění se v přehradě zvýší kvalita vody ke koupání.

„Město Frýdek-Místek dlouhodobě rozšiřuje možnosti sportovního a rekreačního vyžití v lokalitě přehrady Olešná. Vybudovalo zde krytý i letní aquapark, jedinečnou 4,5 km dlouhou cyklostezku, využívanou i in-line bruslaři ze širokého okolí, i multifunkční hřiště ve stylu pirátského světa, kde jsou prvky jak pro děti, tak i dospělé. K dispozici je také autokemp, v jehož areálu jsme vybudovali ohniště s posezením. Vyčištěná přehrada s čistější vodou ke koupání přiláká ještě více návštěvníků, pro které bychom v budoucnu rádi vyčlenili relaxační plochy,“ uzavřel Michal Pobucký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…