Dolní Bukovsko obnoví zaniklou tradici

21.03.2017 13:12

V Dolním Bukovsku se v neděli 26. března po téměř čtvrtstoletí znovu sejdou heligonkáři. Pro znovuobnovení zaniklé tradice pravidelných setkání hráčů na tyto takzvané melodeony se obecní kulturní zařízení městyse rozhodlo na přání veřejnosti a díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Dolní Bukovsko obnoví zaniklou tradici
Foto: dolnibukovsko.cz
Popisek: Dolní Bukovsko

„Zaznamenali jsme rostoucí zájem o tuto přehlídku. Spojili jsme se proto s Pavlem Vokůrkou ze Ševětína, který sám hraje na heligonku a podobné koncerty také pořádá. Využili jsme tedy jeho zkušeností. Díky finanční pomoci elektrárny jsme si pak mohli dovolit uspořádat akci většího rozsahu a pozvat více hráčů na tento hudební nástroj. Pokud se tato akce osvědčí, budeme v ní určitě v dalších letech pravidelně pokračovat,“ uvedla vedoucí Obecního kulturního zařízení Městyse Dolní Bukovsko Zdeňka Hanousková.

V sále Kulturního domu v Dolním Bukovsku se posluchačům od 14 hodin představí minimálně desítka heligonkářů z celého Jihočeského kraje. Součástí přibližně tříhodinového programu bude také soutěž O nejlepší jablečný štrúdl.

„Soutěž bude anonymní a přihlásit se může kdokoli. Podmínkou je, že svůj výrobek, tedy jednu nohu štrúdl dlouhou cirka 30 centimetrů, přinese nejpozději třicet minut před začátkem akce. Porota sice vyhlásí jediného vítěze, odměněn ale bude každý soutěžící,“ poznamenala Z. Hanousková.

Oranžový rok zvyšuje kvalitu kulturního života obyvatel

Starosta Dolního Bukovska František Mazanec v této souvislosti ocenil význam Oranžového roku zaměřeného na podporu sportovních, kulturních a společenských akcí pořádaných městy a obcemi v okolí temelínské elektrárny.

„Oranžový rok jedním z nástrojů, jak udržet na vesnicích tradice a také nové tradice zavádět. Oranžový rok zvyšuje kvalitu kulturního života našich obyvatel a je tak velmi důležitou součástí kultury celého regionu. Troufám si říci, že je téměř nepostradatelný pro spolkový a společenský život obce,“ konstatoval starosta.

Městys Dolní Bukovsko je vzdálený zhruba 25 kilometrů na sever od Českých Budějovic. Dolní Bukovsko má přibližně 1 500 obyvatel. Součástí městysu je vedle Dolního Bukovska ještě sedm místních částí s necelými 400 obyvateli, Sedlíkovice, Pelejovice, Radonice, Hvozdno, Popovice, Bzí a Horní Bukovsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…