Domažlice: Město si připomnělo Den boje za svobodu a demokracii v zahradě Chodského hradu

17.11.2022 13:53 | Tisková zpráva

Mezi hosty slavnostního shromáždění při příležitosti oslavy 17. listopadu, Dne boje za svobodu a demokracii, převažovali žáci a studenti domažlických škol. Zúčastnili se jej i zástupci Konfederace politických vězňů, členové rady města, zastupitelé a veřejnost.

Domažlice: Město si připomnělo Den boje za svobodu a demokracii v zahradě Chodského hradu
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

Před pamětní deskou 3. odboje v zahradě pod Chodským hradem přítomné přivítal starosta Domažlic Radek Wiesner. V souvislosti s aktuální situací v Evropě zmínil, že bychom si neměli nechat brát svobodu, za kterou jsme v minulosti bojovali.

"Komunistický režim zakazoval říkat lidem pravdu. Dnes už si ani neuvědomujeme, že když někdo mluví pravdu, tak je svobodný a ve chvíli, kdy mezi sebou přestáváme mluvit pravdivě, o tu svobodu přicházíme," uvedl ve svém proslovu domažlický starosta. Vyzval i k větší míře tolerance: "Musíme být schopni umět naslouchat a uvědomovat si, že druzí nám předkládají svůj pohled na svět."

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34787 lidí

Místostarosta Pavel Faschingbauer připomněl, že při obou událostech, které si v souvislosti s 17. listopadem připomínáme (1939 a 1989), šlo o boj studentů proti totalitní moci.

V proslovu ke studentům mj. připomněl první domažlickou demonstraci v listopadovém dění roku 1989, která se konala ve středu 22. 11.: "Svolal ji tehdy můj bratr Hynek, který se stal hlavním hybatelem listopadových událostí. V úterý 21. odvezl do Prahy petici domažlických lékařů a zpět přivezl letáky a prohlášení studentů. Také díky studentovi domažlického gymnázia Vítu Podestátovi, který přečetl přivezené prohlášení pražských studentů na kulturní akci domažlického gymnázia v MKS, se podařilo informace z Prahy rychle rozšířit. Každý takový čin vyžadoval v té době velký kus odvahy. Vždyť ho také po přečtení prohlášení odvedli příslušníci Státní bezpečnosti. Svůj účel ale jeho vystoupení splnilo, studenti se první domažlické demonstrace zúčastnili v hojném počtu."

Ve svém proslovu dále zmínil, že svoboda vybojovaná v roce 1989 není získána navždy. "Važme si, že ji máme a braňme ji. Je to věc velice křehká," dodal místostarosta. Během akce zazněla státní hymna, ´hymna muklů´ a studentská hymna Gaudeamus igitur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…