Dvě městské části Olomouce propojuje nová cyklostezka s lávkou přes železniční trať

29.09.2018 9:34

Cyklostezka o délce půl druhého kilometru nově propojila dvě městské části Olomouce. Trasa spojující Holici a Nový Svět pomocí lávky bezpečně překonává i hlavní železniční trať ve směru na Přerov. Pěší i cyklisty stezka převede přes areál Holického lesa a zamíří k univerzitnímu kampusu a průmyslové zóně v ulici Šlechtitelů.

Dvě městské části Olomouce propojuje nová cyklostezka s lávkou přes železniční trať
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jeden a půl kilometru dlouhá cyklostezka vyrostla během šesti měsíců. Cyklistům i pěším tak zcela nově poskytuje bezpečné spojení z Holice na Nový Svět a slouží i jako komfortní stezka, pro lidi, kteří pracují v průmyslové zóně Keplerova a Šlechtitelů,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Zásadním přínosem z hlediska bezpečnosti dopravního provozu je zcela nová lávka s přemostěním o délce 35 metrů, která překonává hlavní železniční trati ve směru z Olomouce na Přerov a Ostravu  „Holice, jedna z nejvýznamnějších částí města, se po dlouhé době dočkala bezpečného propojení se zbytkem Olomouce pro cyklisty, pěší i in-line bruslaře. Je to významný počin nejen pro milovníky bezmotorové dopravy, ale i pro ty, kteří mají rádi přírodu a chtějí v blízkosti Moravy a rostoucího lužního lesa trávit více času,“ podtrhl význam budování rekreační zóny v jižní části města náměstek Ladislav Šnevajs.

Stezku o šířce 3 metry doplňují kromě ocelobetonové lávky přes železnici také opěrné zdi poblíž trati i v úzkém prostoru mezi silnicí a oplocením tamního kovošrotu. Součástí stavby je odpočívadlo které doplní i další odpočinkové prvky přímo na plochách lesoparku. „Vznikající sportovně rekreační oblast do budoucna doplní i další přírodě blízká opatření, která se budou realizovat na řece Moravě nedaleko Holického lesa,“ upozornil náměstek primátora Aleš Jakubec. „Zadali jsem již také zpracování projektové dokumentace dalších úseků, které dotvoří ucelenou síť cyklostezek ve městě,“ doplnil.

S financováním stavby za celkem 44 milionů korun městu pomáhá dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 39 milionů korun. „Závazná dotace byla pro konečné rozhodnutí o realizaci finančně nákladné a potřebné cyklostezky klíčová,“ objasnil náměstek Ladislav Šnevajs s tím, že cyklostezka patří mezi projekty v rámci ITI Olomoucké aglomerace.

Rekreační oblast Holického lesa navíc nově zkrášluje i další strom vysazený u příležitosti otevření lávky a cyklostezky. Výsadbu Stromu svobody podpořila Nadace partnerství, která pomáhá lidem pečovat o životní prostředí.

Výsadba holického lesoparku na 33 hektarech v lokalitě lemované ulicemi Průmyslová, Keplerova a Šlechtitelů proběhla na podzim roku 2013. O oživení nové rekreační zóny se stará Spolek pro Holický les, který zde pořádá vycházky, pravidelný jarní úklid nebo podzimní drakiády. „Máme obrovskou radost, že se dobrá myšlenka stává v Olomouci skutečností,“ je přesvědčena Ivana Kalodová ze Spolku pro Holický les.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…