Dvůr Králové nad Labem: Barevnými Velikonocemi odstartoval česko-polský projekt Společně v hudbě a v tradicích

14.04.2017 11:36

Městské kulturní zařízení Hankův dům Dvůr Králové nad Labem a Centrum kultury v Kamenné Hoře realizují v letošním roce v rámci česko-polské spolupráce obou měst projekt s názvem Společně v hudbě a v tradicích. Během něho na jednotlivých akcích na obou stranách hranice představí české a polské zvyky a tradice.

Dvůr Králové nad Labem: Barevnými Velikonocemi odstartoval česko-polský projekt Společně v hudbě a v tradicích
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

První společnou akcí byly v sobotu 8. dubna 2017 Barevné Velikonoce, které se konaly na náměstí v polské Kamenné Hoře a v tamním Muzeu tkalcovství. Prodejci a řemeslníci z Královédvorska seznámili návštěvníky akce s českými velikonočními tradicemi a zvyky, velký ohlas mělo například pletení pomlázek, které v Polsku neznají. Žáci královédvorské Střední školy informatiky a služeb prostřeli tradiční české velikonoční stoly, na nichž nechyběly mazanec, velikonoční beránek nebo velikonoční nádivka. „Z jídel byl největší zájem o mazanec a nádivku a také o zdobené perníky,“ podotkla Zuzana Čermáková, ředitelka Hankova domu, která do Kamenné Hory vezla také recepty na tradiční česká velikonoční jídla. Město Dvůr Králové nad Labem na akci zastupovaly místostarostka Alexandra Jiřičková a Petra Zivrová, vedoucí oddělení kultury, sportu a cestovního ruchu na Městském úřadu Dvůr Králové nad Labem.

Nejbližší akce, které obě strany připravují v rámci společného projektu, budou zaměřeny na hudbu. „Ve středu 14. června zahrají žáci ZUŠ R. A. Dvorského v Kamenné Hoře. Během dne si také prohlédnou podzemní chodby štoly Arado,“ říká Zuzana Čermáková. Polští hudebníci se českému publiku představí zase v rámci Královédvorského hudebního léta. Na úvodním koncertu zahrají děti z kamenohorské ZUŠ, v červenci a v srpnu na koncertech zaměřených na jazz, rock a country kromě českých kapel vystoupí skupiny právě z Kamenné Hory.

Projekt Společně v hudbě a v tradicích zakončí prezentace vánočních zvyků. Zástupci Kamenné Hory přijedou do Dvora Králové nad Labem na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, Královédvoráci zase představí české vánoční zvyky a tradiční pokrmy na vánočních trzích v Kamenné Hoře. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…