Dvůr Králové nad Labem: Dodatek ke smlouvě s Karsitem zastupitelé schválili, firma pokračuje v přípravě investičního záměru

06.01.2017 6:31

Zastupitelé města se na svém zasedání ve čtvrtek 8. prosince 2016 znovu zabývali smlouvou o budoucí smlouvě o převodu nemovitosti se společností Karsit Automotive, s. r. o. Dokument zastupitelstvo schválilo letos v srpnu zároveň s prodejem pozemkových parcel v Průmyslové zóně Zboží.

Dvůr Králové nad Labem: Dodatek ke smlouvě s Karsitem zastupitelé schválili, firma pokračuje v přípravě investičního záměru
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

„Při kontrole pro zveřejnění smlouvy podepsané 30. září 2016 vyšlo najevo, že dokument, který schválili zastupitelé, a ten, který byl podepsán, nejsou zcela totožné ve výčtu pozemků, kudy by měla vést příjezdová komunikace k průmyslové zóně. V podepsané smlouvě byl výčet pozemků rozšířen o šest pozemkových parcel,“ řekl starosta města Jan Jarolím a pokračoval: „Chtěl bych zdůraznit, že k této nešťastné situaci nedošlo úmyslně. Nebylo záměrem města ani společnosti Karsit vědomě podepsat jiné znění smlouvy. Proto jsme se s jednatelem Františkem Řípou domluvili na nápravě této chyby a 8. prosince 2016 podepsali smlouvu ve schváleném znění.“

Zastupitelé dodatek ke smlouvě, kde je upraven výčet pozemků pod projektovanou příjezdovou komunikací, jak je předjednán se silničním správním úřadem a s dopravním inspektorátem Policie ČR, schválili.

Jaroměřská společnost Karsit Automotive, s. r. o., nadále intenzivně pokračuje v přípravě svého investičního záměru a své aktivity ještě rozšířila nákupem dalších pozemků od soukromých vlastníků o velikosti cca 2 ha. „Tím průmyslová zóna dostala přijatelný tvar vhodný pro výstavbu,“ vysvětlil majitel společnosti František Řípa. Na pozemcích o rozloze 13,5 ha by měl nejpozději do tří let vyrůst nový moderní strojírenský závod s těžkou lisovnou pro výrobu kovových dílů pro automobilový průmysl a vysoce robotizovaným pracovištěm laserového svařování.

„Plánovaný termín zahájení výroby je v první polovině roku 2019, přičemž firma bude projekty připravovat ve svých závodech v Jaroměři i ve Dvoře Králové nad Labem již v roce 2018, kdy dojde k prvnímu náboru nových pracovníků,“ sdělil František Řípa. V první etapě výstavby se jedná o investici ve výši zhruba 2,5 mld. Kč, dvě třetiny nákladů spadají do nákupu moderních technologií. Vznikne zde cca 300 pracovních míst od dělnických až po manažerské profese. Moderní závod bude vyžadovat také vysoce kvalifikované, mladé lidi, dobře vybavené po stránce jazykové a vybavené pro práci ve výrobě řízené počítači, vše ve smyslu 4. technické revoluce.

V současné době projektová kancelář vybraná společností Karsit pracuje na přípravě projektové dokumentace pro územní řízení a pro stavební povolení, připravuje se projektová dokumentace na přivedení inženýrských sítí (elektřina, voda, plyn,...) k zóně a je zpracovávána dokumentace na provedení hrubých terénních úprav. Konečné fázi se blíží část jednání vedených ve věci objednávek některých rozhodujících, základních technologií, jejichž výroba trvá minimálně 10 měsíců. Mezi špičkové technologie, kromě robotizované hydraulické lisovací linky o výkonu 2 500 tun, patří i laserová a svařovací linka osazená 50 kusy svářecích robotů. „Je to jediná cesta, jak nahradit nedostatek pracovních sil,“ podotkl František Řípa.

V akvizici Karsitu se v roce 2019 setkají dvě aktivity, tj. výstavba výrobního závodu a náběh významné zakázky od koncernu VW. Zakázka bude doplněna projekty od Škody Mladá Boleslav, jako je výroba podlah pro nové typy vozů ze Škody MB a výroba náhradních panelových dílů karoserie s dlouhodobou garancí odběru.

Koordinátorem projektu je za město Dvůr Králové nad Labem místostarosta Dušan Sedláček. V souladu s podmínkami v uzavřené smlouvě dochází k vzájemné součinnosti obou stran.

„Rozhodli jsme se pro danou lokalitu pro výstavbu nového závodu po více jak dvouletém hledání nejvhodnější lokality pro umístění tak významné a rozsáhlé investice, která patří v historii společnosti mezi největší. Jedním z rozhodujících faktorů byla velikost průmyslové zóny a i možnost rozšíření, která je příslibem možného dalšího růstu firmy i v budoucnosti. První studie závodu ukazují, že velikost zóny pro Karsit je téměř na míru, a zcestné jsou informace, že pro Karsit je příliš veliká. Výhodou je i dostupnost dvou výrobních závodů v Jaroměři a závodu ve Dvoře Králové nad Labem,“ uvedl František Řípa a dodal: „Je pozitivní, že s vedením města od počátku úzce spolupracujeme, vycházíme si vstříc a máme zájem o bezproblémovou realizaci. Přínos městu v podobě nově vytvořených pracovních míst, příchodu nových obyvatel, přínos pro rozvoj školství a další pozitivní jevy chápe každý.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…