Dvůr Králové nad Labem: Nové informační panely napoví, jaké druhy ptáků v městě hnízdí

06.02.2022 20:13 | Tisková zpráva

Až se půjdete projít do parku Schulzovy sady, nebo zavítáte na Berlínek, zastavte se u nových informačních tabulí s názvem Královédvorské ptačí domky, ze kterých se dozvíte podrobnosti o ptactvu, jež se v těchto lokalitách vyskytuje.

Dvůr Králové nad Labem: Nové informační panely napoví, jaké druhy ptáků v městě hnízdí
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Tabule shrnují a mapují úspěšný projekt města Dvůr Králové nad Labem, které již pátým rokem podporuje hnízdění ptactva v městském prostředí.

„Tento projekt se skutečně osvědčil. Hnízdění ptáků ve městě je totiž stále obtížnější, protože se zateplují domy, uzavírají balkony, atiky, zadělávají se různé otvory okolo okapů a střech a podobně, kde si ptáci mohli vytvořit svá hnízda. Naopak přibývají predátoři jako kočky, kuny, sojky nebo straky. I proto jsme během uplynulých let neustále vybírali a doplňovali vhodné lokality pro možnou instalaci budek a zároveň jsme počet umělých úkrytů průběžně navyšovali,“ poznamenal starosta Jan Jarolím.

Poslední instalace proběhla letos v lednu, takže nyní je v devíti lokalitách Dvora Králové nad Labem rozmístěno celkem 125 budek, a to sýkorníků, špačníků, netopýrníků a polobudek pro kalouse.

Hnízdění ptactva začaly v loňském roce aktivně podporovat také Lesy města Dvůr Králové nad Labem. Díky tomu přibyla zhruba stovka budek v lokalitě naučné stezky Údolím Hartského potoka, i zde bude nově na projekt upozorňovat informační panel, a dalších sto v lokalitě Čertovy hrady.

Informační tabule nainstalovali pracovníci společnosti EKOSFER Solutions, s. r. o., kteří pravidelně budky kontrolují, čistí a případně opravují, zároveň také vedou statistiky jejich obsazenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…